Ekonomija

Nije samo IT sektor posao IZ SNOVA: Evo čime da se bavite da bi radili 4 DANA u SEDMICI

Skoro četvrtina malih preduzeća, iz tzv. Industrije znanja, radi po četvorodnevnom rasporedu ili planira da uvede taj režim

Izvor: K1info/telegraf.rs

22/06/2023 > 19:31

podeli vest:

Nije samo IT sektor posao IZ SNOVA: Evo čime da se bavite da bi radili 4 DANA u SEDMICI
Foto: Unsplash.com


U ubrzanom kretanju ka primeni četvorodnevne radne nedelje istakla se jedna kategorija firmi: u pitanju su mala preduzeća koja posluju u tzv. Industriji znanja, a ona između ostalog uključuje farmaciju, biotehnologiju iz oblasti zdravstva, nove materijale, telekomunikacije, IT sektor u celini, medicinsku opremu i avijaciju.

Dakle, to su branše u kojima se najbrže ide u smeru skraćene radne nedelje, koja uglavnom traje od ponedeljka do četvrtka.

S druge strane, podsećamo i na firme u kojima se radna nedelja od 4 dana pokazala kao fijasko.

Prema pisanju Blumberga, podaci koje je objavila softverska kompanija Gusto, pokazuju da skoro četvrtina malih preduzeća iz pomenutih oblasti nudi zaposlenima četvorodnevni raspored ili razmišlja o tome da ga implementira.

Glavni ekonomista iz Gusto-a, Liz Vilke, rekla je da "kompanije koje rade na daljinu rešavaju ovo pitanje fleksibilnosti na potpuno nov i isplaniran način". Ona govori o malim preduzećima kao o "poligonu za testiranje" različitih vrsta nekonvencionalnih radnih režima.

Ne mogu sve firme to da primene

Ali, mogućnost da se zaposlenima ponudi fleksibilnost na radnom mestu nije samo luksuz za mala preduzeća. To može lako da postane fijasko, posebno u kancelarijama koje ne broje mnogo radnika, i gde odsustvo samo jednog čoveka može imati loš uticaj na ukupni učinak firme.

 

Istovremeno, u SAD vlada rastući pritisak da se zaposleni vrate na posao, dok nestabilno tržište rada nastavlja da doprinosi stopi sagorevanja (burnout-a), i to u procentu od 40% među kancelarijskim zaposlenima.

- Mala preduzeća zaista koriste fleksibilnost kao način da zadrže ljude na najbolji način - navodi Vilke, i dodaje da autonomija može imati mnogo oblika, uključujući omogućavanje zaposlenima da biraju kada i gde će raditi.

Ono što je još značajnije, 40% malih preduzeća koja stalno rade na daljinu - kazalo je da su "daleko iznad proseka" u izgradnji ličnih veza među radnicima, dok je samo 33% malih firmi koje se drže tradicionalnog rada i 24% onih koje protežiraju hibridni režim - prijavilo to isto.

Ostavite komentar