Ekonomija

Kupoholičari, ZAVRŠEN JE "CRNI PETAK": Shvatili ste, obeležile su ga GUŽVE, a ne velika SNIŽENJA

Popusti i do 70 odsto su stvar prošlosti

Izvor: K1info

24/11/2023 > 21:17 >> 21:19

podeli vest:

Kupoholičari, ZAVRŠEN JE "CRNI PETAK": Shvatili ste, obeležile su ga GUŽVE, a ne velika SNIŽENJA
Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs


U velikom broju radnji danas su, na tzv. "crni petak", zbog najavljenih popusta građani krenuli u prodavnice kako bi kupili robu po povoljnijim cenama, a zbog toga gužve su bile nešto veće od uobičajenih i u glavnoj ulici u Beogradu, ali i u  tržnim centarima.  

Pojedini veliki trgovci tehničkom robom "crni petak" su produžili i na više dana, neretko i na celu nedelju, a mišljenja građana po pitanju sniženja su podeljena. 

Većina je mišljenja da se sniženja ne razlikuju od uobičajenih. 

Jedno je sigurno. Popusti i do 70 odsto su stvar prošlosti, a najčešća sniženja u radnjama su bila do 40 odsto. Ono što je posebno nerviralo potrošače jeste činjenica da je danas, osim punog novčanika, u šopingu bio potreban i kalkulator, s obzirom na to da snižene cene nisu bile istaknute.

Naime, u većini radnji, na etiketama nisu nalepljene snižene cene, već sami morate da računate koliko će vas roba koštati sa popustom. Retki brendovi ponudili su tokom cele nedelje sniženja, dok će mnogi popuste za Black Friday preliti i na dane vikenda.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

 

Ono što je najviše deprimiralo one koji su danas krenuli u šoping jeste to što popusta većih od 30 odsto gotovo da nije bilo, dok odabir asortimana "nije atraktivan", odnosno niže su cene smo za kolekcije kojima sada vreme nije.

Popust na odeću ide najviše do 50 odsto. Naravno, popusti se ne odnose na novu kolekciju.

Recimo, u jednoj radnji cena jakni je spuštena sa 6.500 dinara na 5.000 dinara, kaputi su spušteni na 5.500 dinara sa 7.000 inara, dok se džemperi na popustu kreću između 1.700 i 2.300 dinara. Pantalone se mogu kupiti od 3.000 dinara pa naviše. 

Veliki broj prodavaca je dao popuste na svoje proizvode i u onlajn prodavnicama.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

 

Inače, poslednji petak u novembru je i na našim prostorima nazvan "crni petak" i rezervisan je za maksimalna sniženja cena. 

Smatra se da je izraz "crni petak" nastao u petak, 24. septembra 1869. godine, kada su dva brokera sa Vol strita pokušala da monopolizuju celokupno tržište zlata u dogovoru sa čuvenim političarem Bosom Tvidom.

Tročlani tandem pokušao je da potkupi nekoliko političara i činovnika na visokim položajima, uključujući i određene sudije. 

 

 

 

Ostavite komentar