Ekonomija

Olaf Šolc jasan o PROJEKTU JADAR: Poštovaće se NAJVIŠI STANDARDI za životnu sredinu (VIDEO)

On je izrazio zadovoljstvo što je danas u Beogradu potpisan važan sporazum između Evropske komisije i Srbije

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

19/07/2024 > 12:22

podeli vest:

Olaf Šolc jasan o PROJEKTU JADAR: Poštovaće se NAJVIŠI STANDARDI za životnu sredinu (VIDEO)
Aleksandar Vučić Dočekao Šolca - Foto: Tanjug/Rade Prelić


Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je projekat Jadar dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo za Srbiju već i za ceo region, ističući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine.

Šolc je izrazio zadovoljstvo što je danas u Beogradu potpisan važan sporazum između Evropske komisije i Srbije koji će, kako je rekao, jačati saradnju u snabdevanju sirovinama.

- Evropska komisija i Srbija su upravo potpisali važan sporazum koji će jačati našu saradnju u snabdevanju sirovinama. Drugi su takođe sklopili sporazum koji se bavi ovim razvojem - kompanije koje će biti uključene u to, kao i finansijske institucije - rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je reč o važnom evropskom projektu, navodeći da je neophodno da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja i ne bude zavisna od drugih, zbog čega treba da se otkriju novi izvori sirovina.

- Moramo imati rezilijentnu strukturu u lancima snabdevanja i moramo otkriti nove izvore sirovina širom sveta, ali pre svega one u našim zemljama, u zemljama gde je sudbina i sreća omogućila da ih zemlje imaju. Drago mi je što je doneta odluka. Priznajem, ova odluka traži hrabrost, ali je doneta u pravom trenutku - rekao je Šolc.

Prema njegovim rečima, pravi se važan korak kopanjem litijuma koji će, kako kaže, povećati rezilijentnost o kojoj je govorio.

- Potrebna nam je klimatski neutralno proizvedena električna energija, ali pre svega su nam potrebne baterije i dobar je napredak da je to sada omogućeno. Želim izričito da kažem da je projekat Jadar pre svega dobar za Srbiju. Nosi dobre ekonomske perspektive razvoja za ceo region - rekao je Šolc.

On je istakao da će se poštovati dva principa, a to je da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine, a Nemačka će se svojim iskustvo u rudarstvu podržavati i pomagati da se sve desi kao što je i najavljeno. Šolc je istakao da će istovremeno projekat stvoriti nova radna mesta i prosperitet u lancima vrednosti.

Foto: pink printscreen

 

Istakao je da zemlje koje žele rezilijentnost moraju dozvoliti i rudarstvo kod sebe. Posebno je istakao da je važno što će se projekat Jadar razvijati u skladu sa ekološkim standardima.

- Želim da dodam da se radi o zaista evropskom projektu. Potreban nam je evropski duh i to je nešto što je od velikog značaja za budućnost. Stoga bih povezao svoju posetu ovde sa jasnim zalaganjem za evropsku integraciju država Zapadnog Balkana - rekao je on.

Dodao je da je njegova ambicija da pomaže u tome i da se pobrine za to da države Zapadnog Balkana, nakon što im je to pre 20 godina obećano, dobiju perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji u doglednoj budućnosti.

- Potrebno je ispuniti zahteve, ali mi želimo da pomognemo da uspeju u tome i to će pomoći da se unapredi mir i prosperitet u celom regionu - rekao je Šolc. 

Naveo je da je Nemačka ovo podvukla i u okviru Berlinskog procesa i najavio da je sledeći sastanak u tom okviru predviđen za oktobar. Zahvalio je na tome što je, kako je rekao, Srbija zajedno sa Evropskom unijom pokrenula tako važan projekat za EU i za Srbiju.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar