FunBox > Lajk

Ake neko zna SVE FAZONE, to su - PILOTI: Ovako ćete pobediti STRAH OD LETENJA

U avionu koji leti 700 kilometara na sat čak polovina putnika ne veže pojas, pa ni onda kada je upaljen znak da mora biti vezan

Autor: K1 info/24 sata.hr

03/07/2023 > 22:42

podeli vest:

Ake neko zna SVE FAZONE, to su - PILOTI: Ovako ćete pobediti STRAH OD LETENJA
Foto: Freepik.com


Ukoliko vam vožnja avionom nije najprijatnije iskustvo, možda bi trebalo da znate odgovore na najčešća pitanja koja piloti svakodnevno dobijaju.

Strah od aviona može biti posledica strašnih filmova u kojima meta nepogode uvek bude avion, međutim razbijanje nekih predrasuda može vam makar umanjiti strah, ako ne i potpuno ukloniti.

Turbulencija (ni)je opasna

- Pilote pomalo zbunjuje intezivan strah od turbulencija. Izbegavamo ih, ne zato što se bojimo da će nam otpasti krilo, ili rep, odnosno jer bi bile opasne, nego zato što su dosadne - objasnio je pilot Patrik Smit.

Foto: Unsplash.com

 
Ako se bojite letenja, organizujte jutarnji let

Zagrevanje zemlje tokom dana povećava šanse za oluju, pa ako ste nervozni zbog leta, piloti preporučuju jutarnje časove.

Najmirnije se leti na mestu pored krila

Avion je poput klackalice, pa su veće šanse za nemir na zadnjem delu aviona, dok ćete u sredini osetiti najmanje potresa.

Zašto se ne koriste telefoni?

Kada bi pri sletanju, recim, desetak putnika u isto vreme odlučilo da nazove dvoju porodicu, signal telefona poremetio bi instrumente koji čitaju podatke o udaljenosti aerodroma ili visini.

Ostanite vezani

Većina nas će i kod vožnje gradom od 50 ili 60 kilometara na sat sve vreme imati vezan pojas. S druge strane, u avionu koji leti 700 kilometara na sat čak polovina putnika ne veže pojas, pa ni onda kada je upaljen znak da mora biti vezan. A dovoljno je da avion uleti u blage turbulencije i možete udariti glavom o sedište ispred.

Autopilot ne leti sam od sebe

Ljudi neretko razmišljaju kako avion leti sam od sebe, međutim to su retke situacije. Čak i kada je na autopilotu, pilot drži ruke na komandama i prati da se nešto ne bi poremetilo, a sudeći po rečima pilota, često se poremeti, piše 24sata.hr.

Kada bi pri sletanju, recim, desetak putnika u isto vreme odlučilo da nazove svoju porodicu, signal telefona poremetio bi instrumente koji čitaju podatke o udaljenosti aerodroma ili visini.


Poslušajte kada piloti zahtevaju da sklonite laptop i slušalice

 - Ne teramo vas da ih sklonite zbog elektrinih smetnji, već jer u krilu držite ubistveni projektil. Ni vi ne biste želeli da vas laptop koji leti 300 kilometara na sat udari u glavu. Takođe, ne želimo vam pokvariti zabavu uputstvom da skinete slušalice, već želimo osigurati da nas čujete u slučaju potrebe - kaže Patrik Smit, jedan od pilota.

Ostavite komentar