Slobodno vreme > Gurmanlook

Recept za gurmanski JUNEĆI GULAŠ: Idealan ručak za celu porodicu

Ukoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimovic

18/10/2024 > 10:03

podeli vest:

Recept za gurmanski JUNEĆI GULAŠ: Idealan ručak za celu porodicu
Foto: Freepik.com


Ako želite da osigurate da vas ukućani tapšu po ramenu, jer ste spremili savršeno jelo – onda je vreme da spremite juneći gulaš! Recept nije komplikovan, ali zahteva jednu stvar: vreme. Sve u svemu dragi naši, ljubav je kao i uvek, glavni sastojak...Krenimo redom, kako napraviti najbolji gulaš.

Šta vam treba?

Meso: oko 700 g junećeg mesa (but ili plećka – meko, ali s karakterom)
Crni luk: što više, jer luk je tajna gustine
Začini: so, biber, slatka i ljuta paprika
Povrće: malo šargarepe i paradajz pirea
Brašno: kašika-dve za zgušnjavanje
Vino: jedna čaša, čisto malo da zamiriše
Lovačko strpljenje (najvažniji sastojak)

Kako se pravi?

Priprema mesa i luka: Meso naseckajte na kockice, a crni luk sitno iseckajte (zamislite da ga sečete za poravnavanje svetskog rekorda). Što više luka – to je bolji gulaš!

Dinstanje luka: Na malo ulja, luk lagano propržite dok ne postane staklast i sladak. Ako se usudite, dodajte i malo belog luka.

Prženje mesa: Dodajte meso, pa sve lepo zapržite da dobije finu koricu. Ovo je ključ da gulaš dobije onaj bogat, mesnati ukus.

Začinjavanje: Kada meso počne da miriše na nedeljni ručak, dodajte papriku, so i biber. Vreme je i za paradajz pire ili malo pasiranog paradajza, kao i za šargarepu za blaži ukus.

Dodavanje vina (po izboru): Ako ste rešili da se upustite u ovaj korak, nalijte čašu crnog vina. Gulaš voli luksuz, ali i vi možete nazdraviti usput.

Polako krčkanje: Sad ide najteži deo – čekanje. Nalijte vodom, smanjite vatru i ostavite da se kuva polako, barem dva i po do tri sata. Povremeno promešajte, dodajte vode ako je potrebno, ali nemojte žuriti. Mesu treba vremena da postane sočno i mekano.

Završni dodir: Kada je sve spremno, umešajte malo brašna razmućenog s vodom da dobijete željenu gustinu. Neka proključa još par minuta i – gotovo!

Savet za kraj

Najbolje je da gulaš odstoji preko noći – sutra će biti još ukusniji. Poslužite ga uz pire krompir, domaće knedle ili samo komad hleba.

Uz ovaj recept, niko neće ostati gladan, a verovatno ni tih. Gulaš se ne jede – on se doživljava!

Prijatno! 

BONUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar