Kultura i umetnost > Muzika

26 muzičkih ZVEZDA uvedeno je u Kuću slavnih rokenrola VIŠE od jednom, a ovom muzičaru je ta čast pripala čak TRI PUTA

Prvi umetnici uvedeni su 1986. godine i među njima su bili Čak Beri, Džejms Braun, Rej Čarls, Litl Ričard i Elvis Prisli

Izvor: K1info

01/10/2023 > 17:18

podeli vest:

26 muzičkih ZVEZDA uvedeno je u Kuću slavnih rokenrola VIŠE od jednom, a ovom muzičaru je ta čast pripala čak TRI PUTA
Foto: Youtube PrintScreen/Travels with Nick


Od svog osnivanja 1983. godine, Kuća slavnih rokenrola slavi najveće izvođače iz istorije savremene muzike.

Prvi umetnici uvedeni su 1986. godine i među njima su se našli neki od pionira rokenrola, uključujući Čaka Berija, Džejmsa Brauna, Reja Čarlsa, Litl Ričarda i Elvisa Prislija.

Foto: Youtube PrintScreen/Travels with Nick

 

Kriterijumi za prijem prevazilaze prodaju albuma i popularnost. Predsednik Kuće slavnih rokenrola, Teri Stjuart, obajsnio je to u pismu iz 2010. godine:

"Za razliku od bejzbola, fudbala, košarke ili hokeja, statistika nije presudna", rekao je on.

"Da bi mogao da bude uvršćen kao izvođač, kompozitor ili muzičar u Kuću slavnih rokenrola, umetnik mora da je objavio ploču, u opšteprihvaćenom smislu te fraze, najmanje 25 godina pre prijema; takođe mora da pokaže neospornu muzičku izuzetnost. Razmatraćemo faktore kao što su muzički uticaj na druge umetnike, dužina i značaj karijere i opus, inovativnost i superiornost u stilu i tehnici, ali muzička izuzetnost će biti suštinska kvalifikacija za prijem."

Neki fanovi tvrde da je Kuća suviše ekskluzivna i da favorizuje određene vrste umetnika. Drugi tvrde da je institucija primila previše muzičara koji ne pripadaju rocku.

Bez obzira na mišljenje, svi se slažu da nije lako biti primljen - a višestruko uvođenje gotovo je nemoguće. Ipak, više od dve desetine umetnika uspelo je dva puta da ostvari taj impresivan podvig. Među njima su: Džon Lenon, Pol Makartni, Stivi Niks, Pol Sajmon, Piter Gebrijel, Kertis Mejfild, Džordž Harison, Roni Vud, Lu Rid, Džef Bek, Tina Tarner, Džimi Pejdž, Dejv Grol, Ringo Star, Majkl Džekson, Rod Stjuart, Kerol King, Klajd Mekfater, Grejem Neš, Dejvid Krozbi, Stiven Stils, Nil Jang, Džoni Karter, Greg Roli i Semi Strein.

Erik Klepton jedini je muzičar koji je tri puta uveden u Kuću slavnih rokenrola. Prvi put se to dogodilo 1992. godine, kada je uveden kao član Yardbirdsa, s kojima je nastupao od 1963. do 1965. godine. Samo godinu dana posle prvog priznanja, Kleptonu je ponovno pripala ova čast, tada kao članu sastava Cream. Nastup trija na ceremoniji 1993. bio je prvi put da su Klepton, Džindžer Bejker i Džek Brus nastupali zajedno posle 25 godina.

Klepton je na treći prijem morao da čeka malo duže. Godine 2000. uveden je kao samostalni izvođač, postavši rekorder po broju prijema koji još nije dostignut. Tada je gitarista priznao da je "vrlo srećan i ponosan" na svoje dostignuće, dodavši u svom govoru pri prijemu da su "ljubav i muzika sve što vam zaista treba."

Ostavite komentar