Kultura i umetnost > Pozorište

Sanja Anastasia o ULOZI u operi "Falstaf": Kvikli je IZAZOV, drugačijaj je od svih Verdijevih likova

Operska pevačica napominje da je u "Falstafu" Verdi hteo da prevaziđe sebe i bude nešto što što nije, pod okriljem komedije

Izvor: K1info/Tanjug

08/06/2023 > 13:00

podeli vest:

Sanja Anastasia o ULOZI u operi "Falstaf": Kvikli je IZAZOV, drugačijaj je od svih Verdijevih likova
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je operska pevačica Sanja Anastasia koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi "Falstaf" narodnog pozorišta u Beogradu.

Anastasia je rekla da u čuvenoj operi Đuzepea Verdija igra ulogu gospođe Kvikli, i sa tumačima ostalih uloga "neverovatno lepo se zabavlja na sceni".

- "Falastaf" je poslednja Verdijeva opera i meni je izuzetno zadovoljstvo da napravim pravi debi u potpuno novoj ulozi. Ulogu Kvikli nikada nisam pevala, posebna je, a "Falstaf" je neobična, potpuno netipična Verdijeva opera - istakla je umetnica.

Prema njenim rečima, "Falstaf" je veliki izazov za sve kuće koje ga izvode, jer je u pitanju ansambl opera sa velikim pevačkim ansamblom od deset solista "koji istovremeno na sceni pevaju različite stvari".

- Vrlo je kompleksna što se tiče radnje, a netipična je za Verdija jer ne postoje poznate i očekivane arije i dueti, koji odlikuju njegove opere i zbog kojih ga publika i mi pevači volimo. Ovde se potrudio da nam 'zabiberi', što se i pominje u tesktu "Falstafa" - objasnila je Anastasia.

Prema njenim rečima, u "Falstafu" Verdi je "hteo da prevaziđe sebe i bude nešto što što nije, pod okriljem komedije".

Anastasia je ocenila da je, između ostalog, Verdi pokušao tom operom reći da je "ceo svet burla", odnosno zabava, i da ne treba uzimati ništa za ozbiljno, "jer na kraju svi nastajemo ni iz čega i vraćamo se u to isto ništa".

- Za publiku je "Falstaf" veliki izazov. Nema arijica koje očekujemo i lepih dueta. Ima lepe muzike, ali je izlomljena, isprepletena, dešava se nekoliko radnji istovremeno. Publika će morati da dođe na više predstava da bi mogla da zapamti sve detalje i isprati priču - navela je Anastasia.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Sanja Anastasia, operska pevačica

"Falstaf" je kruna Verdijevog rada, a Anastasia ističe da i njoj uloga u toj operi stiže kao završnica, nakon kompozitorovog "Rekvijema" i "Aide", koja je "kraljica opera".

- Kvikli je neobična, simpatična žena, koja je potpuno drugačija od svih likova u Verdijevim operama i za mene je poseban izazov - rekla je Anastasia.

Ostavite komentar