Slobodno vreme > Mozaik

ŽENSKO SRCE je manje, ali brže kuca od muškog

Kaže se da je žensko srce osetljivije i ranjivije, kako u emotivnom tako i u funkcionalnom smislu, a to je sada i naučno dokazano

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/03/2023 > 21:32

podeli vest:

ŽENSKO SRCE je manje, ali brže kuca od muškog
Foto: Freepik.com


Žensko i muško srce se po mnogim karakteristikama razlikuju i zato kardiolozi treba da imaju drugačiji pristup u lečenju i terapiji koju primenjuju.

Žensko srce je manje nego muško i teško je oko 118 grama, dok je prosečno muško srce oko 60 grama teže. Ipak, žensko srce brže kuca i to 78-82 otkucaja u minutu, a kod muškaraca u proseku 70-72 otkucaja u minutu.

Takođe, kod žena su tanji krvni sudovi zbog čega je svaki zahvat na srcu žene teže izvesti. Srčani zalisci, koji imaju funkciju "ventila", kod žena nemaju tako "čvrstu" strukturu kao kod muškaraca, zbog čega su kod žena češći poremećaji u njihovom funkcionisanju.

Ovo su samo neke razlike između ženskog i muškog srca koje jasno ukazuju da žene moraju više pažnje posvetiti prevenciji i zaštiti najvažnijeg mišića koji radi neprekidno.

Iako žene više brinu o karcinomu dojke, srčana oboljenja su češći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja.

Ključni uzroci zbog kojih pre strada srce kod žena nego kod muškaraca su: dijabetes, hipertenzija, nikotin, loša ishrana, rana menopauza, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost.

Takođe, briga, stres, negativne emocije, kao i stanja anksioznosti i depresije su više povezani sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca. Kombinacija stresa na poslu i stresova u porodici povezana je sa značajnijom pojavom srčanih oboljenja kod žena.

 

Ostavite komentar