Slobodno vreme > Zdravlje

Imate upaljene BUBULJICE ili ČIREVE na koži? Ne zanemarujte PROBLEM, javite se LEKARU na vreme

Neki uzroci ove pojave mogu biti hormonalne promene, genetika, blokada folikula, bakterijska infekcija i loš imunološki sistem

Autor: K1info/stetoskop.info

12/04/2023 > 12:24

podeli vest:

Imate upaljene BUBULJICE ili ČIREVE na koži? Ne zanemarujte PROBLEM, javite se LEKARU na vreme
Foto: Pixabay.com


Acne inversa, takođe poznata kao Supurativni hidradenitis (SH), je hronična zapaljenska bolest kože koja se karakteriše nastankom upaljenih čvorića, čireva i ožiljaka na koži.

Obično se javlja na mestima gde se koža trlja zajedno, kao što su pazuh, prepone, ispod dojki, između zadnjice i u predelu genitalija. Ovo stanje je po svojoj prirodi benigno, ali i uporno oboljenje koje nastaje zbog upale apokrinih žlezda.

Bolest ima veliki uticaj na kvalitet života, profesionalnu aktivnost i psihičko stanje bolesnika, a ima i estetsku komponentu.

Blagovremeno postavljanje dijagnoze, izbor adekvatne terapije i multidisciplinarni pristup omogućavaju postizanje maksimalnih rezultata lečenja i uspostavljanje psihofizičke ravnoteže pacijenta, zaključno sa hirurškim lečenjem kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Zašto nastaje Supurativni hidradenitis?

Novija istraživanja dokazuju da se inicijalni patološki proces razvija na nivou folikularnog epitela. Dolazi i do formiranja apscesa, što dovodi do stvaranja sinusnih kanala.

Neki od faktora koji se smatraju da doprinose nastanku Acne inversa su hormonalne promene, genetika, blokada folikula, bakterijska infekcija i loš imunološki sistem.

Foto: Pixabay.com

 
Simptomi supurativnog hidradenitisa i klinička slika

Bolest počinje podmuklim i nespecifičnim tegobama - javlja se blaga nelagodnost, svrab, pekanje, crvenilo i hiperhidroza u pomenutim regijama. Prve promene koje se javljaju su meki, duboko postavljeni nodusi, pacijent obično oseća bol, spontano i na dodir. Promene su simetrične kod najvećeg broja pacijenata.

Dijagnostika i klasifikacija težine supurativnog hidradenitisa

Postoji nekoliko sistema za klasifikaciju težine SH koji se koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a najzastupljeniji je Hurley sistem, koji kliničke manifestacije svrstava u tri stadijuma ove bolesti:

1. Prvi stadijum karakteriše se postojanjem jedne ili više lezija, bez prisustva sinusnih kanala, bez ili sa malim brojem ožiljaka.

2. Drugi stadijum podrazumeva rekurentne lezije uz postojanje zdrave kože između, sa formiranjem sinusnih kanala i ožiljaka.

3. Treći stadijum podrazumeva multiple lezije koje se protežu duž cele zahvaćene regije, bez zona zdrave kože, i stvaranje opsežnih ožiljaka.

Sartorius sistem boduje broj nodusa, ožiljaka u zahvaćenim regijama, daje precizniji skor aktivnosti, ali je u svakodnevnom kliničkom radu manje korišćen.

Foto: Pixabay.com

 
Lečenje 

Lečenje zavisi od stadijuma u momentu postavljanja dijagnoze, a neophodno je konsultovati specijalistu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Posle detaljnog pregleda biće određena adekvatna terapija, a po potrebi i hirurško lečenje.

Ne treba posebno naglašavati značaj pravovremeno postavljene dijagnoze i blagovremeno određenu terapiju.

Simptome, posebno u početku, ne treba zanemarivati već se odmah javite lekaru specijalizovanom za hidradenitis, jer je tada moguće primeniti najjednostavnije metode lečenja. 

 

 

Ostavite komentar