Priče > Biznis

SAMO Francuska i Srbija: Postali smo DRUGA zemlja u EVROPI koja će imati DIGITALNI ARHIV

Pošta Srbije, čiji je IT tim razvijao aplikaciju E-Notar, dobila je velike pohvale od stručnjaka iz Francuske za izradu ove aplikacije

Izvor: K1info/Tanjug

17/06/2023 > 19:19

podeli vest:

SAMO Francuska i Srbija: Postali smo DRUGA zemlja u EVROPI koja će imati DIGITALNI ARHIV
Foto: PrintScreen/Zlatibor.tv


Javnobeležnička komora Srbije i Pošta Srbije razvile su aplikaciju E-notar za digitalizaciju javnobeležničke arhivske građe, čime Srbija, posle Francuske, postaje druga zemlja u Evropi, koja ima ovakav savremeni alat.

Delegacija Visokog saveta notarijata Francuske, tokom dvodnevne posete Beogradu, pohvalila je Javnobeležničku komoru Srbije (JKS) za rad na digitalizaciji arhivske građe i stvaranje uslova za kreiranje potpuno elektronske javnobeležničke isprave, saopšteno je danas iz JKS.

- Navikli smo na vaše uspehe zabeležene u dosadašnjem razvoju, koji pratimo od samog početka, već skoro devet godina. Ne čudi nas da ste uspeli da u partnerstvu sa Poštom Srbije dođete do ovog rezultata i da započnete probu aplikacije E-notar - rekao je Stefan Zečević u ime delegacije Visokog saveta notarijata Francuske na sastanku u Javnobeležničkoj komori Srbije u Beogradu.

Drugi član delegacije iz Francuske, jedan od direktora ADSN, kompanije koja već 40 godina radi na informaciono-tehničkim rešenjima za francusko javno beležništvo, Fransoa Ksavijer Bari je naglasio da je impresioniran alatom E-notar.

Pošta Srbije, čiji je IT tim razvijao aplikaciju E-Notar, dobila je velike pohvale od stručnjaka iz Francuske za izradu ove aplikaciji. 

- Sada je moguće raditi na tome da se taj alat integriše u rad javnobeležničkih kancelarija, a moguć je i korak dalje – da se u Srbiji stvori sistem koji omogućava 100 posto elektronsku ispravu - dodao je Bari, ekspert u ovoj oblasti, koji je tokom razvoja aplikacije E-Notar delio iskustvo Francuske u upotrebi savremenih IT alata u javnom beležništvu.

Francuska, koja je inače jedina zemlja koja već ima elektronsku notarsku ispravu, želi da Srbija, pored digitalnog arhiva, bude i prva sledeća zemlja koja će imati i ovaj alat, naveli su predstavnici francuske delegacije.

Saradnja dve komore značajno je doprinela našem brzom razvoju, a što se najbolje vidi baš na polju digitalizacije, rekao je predsednik JKS Srbislav Cvejić, naglašavajući da je Ministarstvo pravde omogućilo javnim beležnicima sve uslove za brze i efikasne postupke i dovelo do toga da danas možemo da idemo u korak sa mnogo starijim i razvijenijim javnobeležničkim sistemima.

- Posebno nas raduje činjenica da će Srbija biti druga zemlja u Evropi koja će imati digitalni arhiv, što naše javno beležništvo unapređuje i povećava nivo pravne sigurnosti. Od izuzetnog je značaja i to što neće biti bezbednosnih rizika i što će se sve javnobeležničke isprave čuvati u zemlji - kazao je Cvejić.
 

Ostavite komentar