Priče > Biznis

Početna otkupna cena za kilogram maline biće 250 dinara, iako pojedini tvrde da dogovora o ceni nema

Ministar poljoprivrede Martinović je ponovio da je dogovor o ceni postignut 31. maja

Izvor: K1info

07/06/2024 > 15:14

podeli vest:

Početna otkupna cena za kilogram maline biće 250 dinara, iako pojedini tvrde da dogovora o ceni nema
Foto: TANJUG/ GRAD NIŠ/ nr


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima udruženja proizvođača malina i hladnjačarima na sastanku 31.maja postignut dogovor da početna otkupna cena maline u ovoj godini bude 250 dinara po kilogramu. 

Ministar je najavio da će u toku vikenda biti izrađen Nacrt tog sporazuma,koji će se naći pred Vladom Srbije, a nakon odobrenja i potpisan. 

Sporazum predviđa i 60 odsto učešća u izvoznoj ceni za poljiprivredne proizvođače, a 40 odsto za otkupljivače odnosno hladnjačare, što je kako je ministar rekao značajna razlika u korist proizvođača, jer je ranije taj odnos bio 51 prema 49 odsto. 

- Brojne netačne informacije su se pojavile, pojedina udruženja tvrde da nije postignut dogovor, a jedno udruženje koje je bilo saglasno na sastanku na putu do Arilja su se predomislili i 2.juna, na dan izbora, organizovali su i protest u Arilju - rekao je ministar na konferenciji za novinare povodom postignutog dogovora malinara i hladnjačara i netačnih navoda da se to nije desilo. 

Martinović je naglasio da je država, odnosno Ministarstvo posrednik, odnosno medijator između proizvođača maline i otkupljivača i prerađivača - hladnjačara i da ne postoji zakonski način da država ili bilo koje ministarstvo diktira cene na tržištu poljoprivrednih proizvoda. 

- Na prvom sastanku 27.maja smo se dogovorili da ne govorimo o ceni, već u petak 31. maja kada se završi sajam voćarstva u Amsterdamu i vidimo kakva je situacija na Evropskom tržištu i imali sve informacije kolika bi otkupna cena trebala da bude u Srbiji za ovu godinu. Zatim smo 31. maja postigli dogovor da početna otkupna cena bude 250 kilogramu, plus formula 60 - 40 odsto od izvozne cene maline u korist proizvođača - objasnio je Martinović.

Foto: Freepik.com

 

Međutim, dodao je, u putu od Beograda prema Arilju jedno udruženje je promenilo svoje mišljenje, uveče uputilo poziv ministru.

- Nazvali su me predveče i rekli da dogovor ne važi i da će oni da izađu na put i blokiraju saobraćaj u Arilju, što su učinili 2. juna i to na dan kada se održavaju lokalni izbori u zemlji - rekao je ministar. 

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici proizvođača malina kao i hladnjačari, predsednik skupštinskog odbora za poljoprivredu Marjan Rističević kao i predstavnici Vlade i ministarstava koji su bili prisutni na sastancima sa malinarima i hladnjačarima i 27. i 31. maja kada je dogovor postignut. 

Oni su za medije potvrdili da izjavu ministra, i takođe naveli da su informacije da dogovor nije postignut netačne. 

Rističević je rekao da može da posvedoči postignutom dogovoru i naglasio da je ideja da se posreduje između malinara i hladnjačara postojala i ranije, jer oduvek smatraju da voćari ,a posebno  malinari zavređuju veću pažnju nego ratari, iako je, kako je rekao i sam ratar. 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar