Priče > Društvo

Beogradski maturanti otkrili da li im je ISPIT IZ SRPSKOG bio TEŽAK! Jedna stvar je delovala "posebno zbunjujuće"(VIDEO)

Maturski ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika završen je tačno u 11 sati

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

18/06/2024 > 14:46

podeli vest:

Beogradski maturanti otkrili da li im je ISPIT IZ SRPSKOG bio TEŽAK! Jedna stvar je delovala "posebno zbunjujuće"(VIDEO)
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić/tanjug printscreen


Veliki broj učenika u beogradskim osnovnim školama kaže da završni ispit iz srpskog jezika nije bio težak, ali da je bilo nekih pitanja koja su ih, kako su naveli, zbunila.

Učenici Osnovne škole "Drinka Pavlović" rekli su Tanjugu da su zadovoljni kako su uradili ispit, da su ih završili i pre zvaničnog kraja ispita, kao i da očekuju dobar rezultat. Mali maturanti kažu da završni ispit nije bio težak koliko su možda očekivali, a najveći problem im je predstavljao jedan zadatak iz književnosti.

Oni koji su test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika uradili lošije, kažu da će popraviti celokupnu sliku u naredna dva testa, iz matematike i trećeg, izbornog predmeta. Kažu i da je sve vreme na ispitu bila tišina i da su mogli da se koncentrišu na test.

- Zadovoljna sam kako sam uradila. Test uopšte nije bio težak, svi zadaci su bili iz osnovnog i srednjeg nivoa - kaže učenica OŠ "Drinka Pavlović".

Dodaje da su samo dva zadatka bila teška, jer su učenici morali da čitaju duže tekstove i ističe da veruje da će upisati željenu, privatnu školu.

Dve učenice koje su zajedno, u dobrom raspoloženju napustile polaganje male mature, kažu za Tanjug da je sam test bio lakši od martovske probe, a da im je "glavobolju" zadao 10. zadatak gde je trebalo da se otkrije značenje određene reči.

Još jedan od učenika kaže za Tanjug da je njegov utisak da je završni bio lakši od probnog testa.

- Očekujem između 17 i 18 poena, a planiram da upišem Medicinsku školu za fizioterapeuta - kaže mali maturant, dodajući da je spreman i za naredna dva testa.

- Matematika manje-više, ali biologija mi je izborni predmet, pa sam za nju spreman - kaže on.

Učenik koji je zadatke završio pre samog kraja testa, kaže za Tanjug da su neki zadaci bili lakši, a neki malo teži.

- Malo je bio problem to što je na neki način istorija pomešana sa srpskim jezikom, pa je to delovalo malo zbunjujuće. Očekujem oko 17 bodova i planiram da upišem Četrnaestu gimnaziju - kaže on.

Zadaci iz književnosti su za većinu bili teži, ali ima i onih koji misle da je gramatika bila najteža. Ti đaci, kako su rekli, veruju da će bolje proći na sledeća dva testa.

- Matematika i geografija mi idu mnogo bolje od srpskog jezika i očekujem veći broj bodova na tim testovima - kaže jedan od učenika.

Đukić Dejanović posetila učenike OŠ "Dragan Lukić"

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila je danas, pre početka ispita, učenike OŠ "Dragan Lukić" i poručila im da se opuste i svoju psihičku energiju usmere na pitanja, a ne na tremu.

- Rekla sam im da se ponašaju kao da kod kuće rešavaju nešto što je jako važno. Rekla sam im da treba da pobedi uspeh, za koji će oni dobiti informaciju kad budu preliminarni rezultati 22. juna - istakla je ministarka.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja počeo je danas polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, drugog dana ispita, u sredu 19. juna učenici će polagati test iz matematike, a dan kasnije test iz predmeta po izboru.

Ispit će polagati 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih. Odrasli će sve testove polagati 18. juna.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula. Upis u srednje škole i ove godine će moći da se obavi elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula.

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar