Slobodno vreme > Gurmanlook

RECEPT naših baka za ŠNENOKLE: Slatko OSVEŽENJE u vrelim danima od samo 4 SASTOJKA

Ovu mlečnu poslasticu može da napravi svaka domaćica

Izvor: K1info

20/08/2023 > 12:33

podeli vest:

RECEPT naših baka za ŠNENOKLE: Slatko OSVEŽENJE u vrelim danima od samo 4 SASTOJKA
Foto: Youtube/Printscreen/ Madame Ciusine


Ukusni i osvežavajući desert naše bake su stalno pravile, a danas je pomalo zaboravljen. Ovo je pravi recept za šnenokle.

Trebaće vam malo strpljenja dok se lepo ohladi u frižideru, a onda se prepustite u čarima slatkiša koji se topi u nepcima. 

Sastojci:

- 4 jajeta

- 1l mleka

- 5 kašika šećera

- 1 vanilin šećer

* Za još lepši ukus, dodajte tajni sastojak naših baka - prstohvat soli

Priprema:

Stavite mleko da se greje na srednjoj temperaturi. Za to vreme odvojte belanca od žumanaca i žumanca ostavite po strani, dok ćete belanca sa prstohvatom soli umutiti mikserom u šlag.

Ukoliko volite da poslastica bude slađa, možete po svom ukusu dodati još šećera.

Važno je da se mleko dobro ugreje, ali ne i da provri. Smanjite temperaturu ringle, pa kašikom uzimajte ulupana belanca i ubacujte u mleko. Posle najviše dva-tri minuta počeće da rastu i da izgledaju poput loptica. Okrenite ih kašikom. 

Kada budu gotove sa obe strane, vadite ih rešetkom i ređajte u posebne posudice ili u jednu veliku, kako god želite. Kada potrošite sva belanca, mleko sklonite sa ringle.

U žumanca dodajte šećer i vanilin-šećer i njih dobro mikserom umutite. Kada postanu penasta, sjedinite ih još malo varjačom. Sipajte kašiku ili dve mleka u žumanca, pa promešajte dok se ne sjedini. 

Mleko vratite na jaču temperaturu i postepeno ubacujte žumanca u njega neprestano mešajući. Dobićete gust krem, pa sklonite šerpu sa ringle.

Gotov krem od žumanaca i mleka prelijte preko šnenokli i stavite u frižider da se dobro ohladi. Uživajte u poslastici.

 

Ostavite komentar