Slobodno vreme > Gurmanlook

Kad ZAMIRIŠU Gagine KROFNE nema toga ko može DA IM ODOLI

Sve te kupovne krofne sa prelivima, čokoladom, sladoledom... ne mogu da se mere s onim pravim, domaćim od kojih cela kuća zamiriše

Izvor: K1info

31/08/2023 > 17:31

podeli vest:

Kad ZAMIRIŠU Gagine KROFNE nema toga ko može DA IM ODOLI
Foto: Aleksandra Ignjatović


Danas vam donosimo recemp gospođe Gage za prave, starinske, domaće krofne. Kako nam je rekla, ovo je recept još od njene bake.

Znate, to su one krofne što su unutra šupljikave, a spolja im hrskava korica.  Pa još kad ih Gaga tople pospe šećerom u prahu... Prste da poližete. Verujte, probali smo ih.

Sastojci: 1 kg brašna (meko), 600 ml mleka, pakovanje svežeg kvasca, 3 kašike masti, 4 kašike šećera, kašičica soli, 2 kašičice šećera za kvasac, 2 žumanca

Priprema: U mlako mleko izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vreme, u većoj vanglici, umutiti 2 žumanca, dodati mast, šećer, so pa na kraju dodati i nadošli kvasac. 

Sve umešati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamesti srednje mekano testo (da se ne lepi za ruke). Umešeno testo ostaviti da se "odmori" oko 30 minuta.  Posle pola sata testo ponovo blago premesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu nešto manju od 1 cm.

Čašom (veličina po izboru) vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vreme zagrejati ulje na umerenoj temperaturi. Pre prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore. Gotove krofne posuti prah šećerom. 

Ostavite komentar