Probajte nešto SASVIM NEOBIČNO - pohovana jaja
Iznenadite ukućane ili goste ovim neobičnim receptom
23.09.2022
GurmanlookRadi se o jednom interesantnom jelu iz turske kuhinje
podeli vest:
Sogan dolma na turskom znači punjeni luk. Zato se negde ovo jelo naziva i lukovice.
U pitanju je interesantno, aromatično jelo koje dolazi sa Orijenta. Rado ga jedu i oni koji vole samo pečena ili samo pržena jela. Dakle, dgovara svakom ukusu.
Sogan dolma je najpre postala popularna u Bosni, pa je "došla" i kod nas. Inače, ime dolma je za bilo koje punjeno povrće, punjene paprike, tikvice...
Iznenadite ukućane ili goste ovim neobičnim receptom
23.09.2022
GurmanlookOvaj recept će svaki specijalitet tokom zime učiniti vrhunskim kulinarskim umećem
09.09.2022
GurmanlookSastojci: 500 g mlevene junetine, 150 g pirinča, 8-10 glavica luka, suvi biljni začin, aleva paprika, biber, 5 kašike ulja
Priprema: Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuva nekih 5-6 minuta. Važno je da ne prekuvate luk, inače će se raspadati. Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamesite punjenje.
Dobro zamesite mleveno meso, začine (vegetu, papriku i biber), pirinač i ulje. Staviti malo više paprike da bi sos dobio lepu crvenu boju tokom kuvanja.
Kada se luk ohladi, polako odvojite slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi. Ako vam se i raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug. Ne postoji nikakav trik da vam olakša, jednostavno samo da su vam ruke mirne i nežne i da budete strpljivi.
Foto: YouTube/ Printscreen/ @Only-TASTY
Nežno punite luk sa smesom i stavljajte u šerpu. Središnjim delovima popunite praznine. Tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svo mesto.
Nauljite i stavite na ringlu. Kada čujete da je počelo da se peče posle jednog do dva minuta, prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije luk. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvišoj temperaturi, sve dok ne nestane vode. A kada nestane vode, ponovo je dodajte da prekrije luk, pa pustitie da ponovo proključa, smanjiti temperaturu na srednju i poklopiti.
Ostavite da se kuva nekih pola sata, a za svaki slučaj proverite da li je pirinač potpuno kuvan. Ako jeste, jelo je gotovo, pa napravite zapršku. Ona se pravi od dve kašičice brašna, kašičice crvene paprike i vode po potrebi. Lagano kašikom sipajte zapršku u sos, lagano mešajući ako treba, te pustiti da se sos ukrčka na niskoj temeperaturi još 3-5 minuta.
Gotovo jelo posuti peršunom i s malo bibera, pa poslužiti.
Jeftin obrok koji se lako sprema, a sastojke uglavnom svi uvek imamo u kući
28.10.2022
GurmanlookDonosimo vam recepte za dva domaća začina idealna za zimsku hranu
24.10.2022
GurmanlookOvo je pravi recept za sve one koji uživaju u neobičnim jelima
19.10.2022
GurmanlookAko su vam dodadili standardni recepti...
06.10.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar