Slobodno vreme > Gurmanlook

MICINE KROFNE MEKANE KAO DUŠA: Iznutra šuplje, pa slatke, ma, to je to!

Briga nas za kilograme i sve, važno je da uživamo u životu i u krofnama

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/11/2024 > 18:00

podeli vest:

MICINE KROFNE MEKANE KAO DUŠA: Iznutra šuplje, pa slatke, ma, to je to!
Foto: Privatna arhiva


Miris, ukus, i koja krofna više! 

Nije da se hvalim, ali pored toga što pišem umem i da kuvam. Hvalite me usta moja! I kao autorka vesti, red je da sa vama podelim svoja umeća.

Šalu na stranu, stiže nam lagano hladnije vreme i možemo sasvim opušteno da uživamo u slatkim "mukama". Kada to kažemo mislimo na razna peciva i testa, i jelo bez griže savesti, a ono što svakako je na listi prioriteta jesu - krofne.

Zato, briga nas za kilograme i sve, važno je da uživamo u životu!

Foto: Privatna arhiva

 

Evo recepta za najbolje krofne koje su mekane i unutra prazne, savršene za punjenje po želji!

Sastojci

500 g brašna
250 ml mleka
80 g šećera
1 jaje
50 g putera (omekšalog)
25 g svežeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
Prstohvat soli
Prstohvat muškatnog oraščića (opcionalno)
Ulje za prženje

Priprema

Priprema testa:

U mlakom mleku rastvorite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok ne postane penasto.
U veliku posudu stavite brašno, preostali šećer, so, muškatni oraščić (ako ga koristite) i promešajte.
Napravite udubljenje u brašnu i dodajte jaje, omekšali puter i penasti kvasac.
Mesite sve sastojke dok ne dobijete glatko i elastično testo.
Pokrijte testo krpom i ostavite da se diže na toplom mestu 1-2 sata, dok ne udvostruči svoj volumen.

Oblikovanje krofni:

Kada je testo nadošlo, prenesite ga na blago pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od oko 1-1.5 cm.
Upotrebite modlu ili čašu da isecite krugove. Preostalo testo ponovo premesite i ponovite postupak.
Ostavite krofne da se dižu još 30 minuta.

Prženje:

U dubokoj tiganju zagrijte ulje na srednjoj temperaturi.
Pržite krofne sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe (oko 2-3 minuta po strani).
Izvadite ih i stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.

Punjenje i serviranje:

Kada se krofne ohlade, možete ih puniti džemom, kremom, čokoladom ili šlagom.
Poslužite posute prah šećerom ili prelivene čokoladom.

Uživajte u domaćim krofnama koje su mekane i vazdušaste! 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar