Slobodno vreme > Gurmanlook

DOMAĆI PO MAMINOJ RECEPTURI: Napravite najfinije kremaste eklere

Priprema domaćih eklera je lakša nego što mislite

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/11/2024 > 19:00

podeli vest:

DOMAĆI PO MAMINOJ RECEPTURI: Napravite najfinije kremaste eklere
Foto: Youtube PrintScreen/Bokina kuhinja


Kad se pomene ekler, svima nam na pamet padne onaj sočni, kremasti fil i hrskava kora koja se topi u ustima. Ova poslastica je pravi hit na svakom slatkom stolu, a priprema domaćih eklera je lakša nego što mislite.

I naravno, svaka mama imala je neki trik kako se prave, pa vam mi sada otkrivamo jednu takvu recepturu, onu, tajnu.

U nastavku vam donosimo recept za najkremastije i najfinije kolače eklera, jer, ovo je nešto što se mora probati...

Foto: Youtube PrintScreen/Bokina kuhinja

 

Sastojci

Za koru:

250 ml vode
100 g putera
150 g brašna
4 jaja
Prstohvat soli

Za kremu:

500 ml mleka
4 žumanca
150 g šećera
50 g brašna
1 kašičica vanile
200 ml slatke pavlake (za šlag)

Priprema

1. Pripremite koru: U šerpu stavite vodu, puter i prstohvat soli. Kada se puter istopi i voda provri, sklonite s vatre i dodajte brašno. Miješajte sve dok se ne formira glatko testo koje se odvaja od ivica šerpe. Ohladite nekoliko minuta, pa dodajte jaja jedno po jedno, mešajući da se sve lepo sjedini.

2. Oblikovanje eklera: Pomoću slastičarske kesice ili kašike, na pleh obložen papirom za pečenje stavljajte manje trakice testa (oko 10 cm dužine). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Kada su gotovi, ostavite ih da se ohlade.

3. Priprema kreme: U međuvremenu, pripremite kremu. Mleko stavite da prokuva. U drugoj posudi, umutite žumanca sa šećerom i brašnom, pa polako dodajte vruće mleko, neprestano mešajući. Vratite sve na vatru i kuvajte dok se krema ne zgusne. Na kraju dodajte vanilu i ostavite da se ohladi.

Kada se krema ohladi, umutite slatku pavlaku i pažljivo je sjedinite sa ohlađenom kremom.

4. Spajanje eklera: Ohlađene kore pažljivo presecite po dužini i napunite ih bogatom kremom.

5. Posluživanje: Ekleri možete posuti prah šećerom ili prelivom od čokolade.

Uživajte u svojim domaćim eklerima! Ova poslastica je savršena za svaku priliku, a najlepše je kada je pripremite uz porodicu i prijatelje. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar