Slobodno vreme > Gurmanlook

KUVANO ŽITO ILI PANAIJA: Recept kao iz mamine kuhinje

Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/11/2024 > 13:01

podeli vest:

KUVANO ŽITO ILI PANAIJA: Recept kao iz mamine kuhinje
Foto: Youtube PrintScreen/ Aurora Recepti


Kada se priprema za slavsku trpezu, žito je nezaobilazno jelo koje nosi snažnu simboliku i duboko ukorenjenu tradiciju u pravoslavnim običajima. Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Ukusno, mirisno, bogato slatkim začinima i orasima, ovo jelo na slavskoj trpezi ima posebno mesto.

Evo kako da pripremite savršeno žito za slavu, sa svim potrebnim sastojcima i koracima za pripremu.

Potrebni sastojci:

500 g pšenice
200 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu (možete koristiti i običan šećer ako preferirate)
Ekstrakt vanile ili vanilin šećer (po želji)
Kora rendanog limuna ili pomorandže
Mleveni cimet (po ukusu)
Prstohvat soli

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Priprema pšenice: Pšenicu dobro isperite nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Potopite je u vodi preko noći kako bi omekšala. Sutradan je ocedite i stavite u veliki lonac sa svežom vodom. Kuvajte je dok ne omekša, što može trajati oko 1.5 do 2 sata. Kada je gotova, pšenicu dobro procedite i ostavite je da se ohladi.

Mlevenje i priprema smese: Kada se pšenica ohladi, možete je samleti u mašini za meso ili sitno usitniti štapnim mikserom – zavisno od željene teksture. Neki vole da žito bude potpuno glatko, dok drugi preferiraju da se delovi pšenice osete pod zubima.

Dodavanje začina i oraha: U samlevenu pšenicu dodajte šećer u prahu, mlevene orahe, vanilin šećer, rendanu koru limuna, malo cimeta i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, a zatim probajte da vidite da li su šećer i začini dovoljno izraženi.

Dekoracija: Pre služenja, žito možete ukrasiti dodatnim slojem mlevenih oraha po vrhu ili cimetom, što daje divan vizuelni efekt i dodaje ukusu.

Saveti za posluživanje

Žito za slavu obično se servira u činiji i ukrašava po želji. Uz tradicionalan ukus oraha i arome vanile, žito će sigurno osvojiti sve prisutne na slavskom stolu. U nekim krajevima se za dodatnu slatkoću dodaje malo meda, što daje poseban šmek ovom specijalitetu.

Ovaj jednostavan, ali svečani recept savršen je dodatak svakoj slavskoj trpezi i nosi autentičan ukus i miris pravoslavne tradicije.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar