IDEALNI PREDLOG ZA MEZE: Kako pripremiti ukusan posni rolat sa ajvarom i spanaćem
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
pre 5 sati
GurmanlookŽito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
podeli vest:
Kada se priprema za slavsku trpezu, žito je nezaobilazno jelo koje nosi snažnu simboliku i duboko ukorenjenu tradiciju u pravoslavnim običajima. Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju. Ukusno, mirisno, bogato slatkim začinima i orasima, ovo jelo na slavskoj trpezi ima posebno mesto.
Evo kako da pripremite savršeno žito za slavu, sa svim potrebnim sastojcima i koracima za pripremu.
Potrebni sastojci:
500 g pšenice
200 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu (možete koristiti i običan šećer ako preferirate)
Ekstrakt vanile ili vanilin šećer (po želji)
Kora rendanog limuna ili pomorandže
Mleveni cimet (po ukusu)
Prstohvat soli
Priprema:
Priprema pšenice: Pšenicu dobro isperite nekoliko puta dok voda ne postane bistra. Potopite je u vodi preko noći kako bi omekšala. Sutradan je ocedite i stavite u veliki lonac sa svežom vodom. Kuvajte je dok ne omekša, što može trajati oko 1.5 do 2 sata. Kada je gotova, pšenicu dobro procedite i ostavite je da se ohladi.
Mlevenje i priprema smese: Kada se pšenica ohladi, možete je samleti u mašini za meso ili sitno usitniti štapnim mikserom – zavisno od željene teksture. Neki vole da žito bude potpuno glatko, dok drugi preferiraju da se delovi pšenice osete pod zubima.
Dodavanje začina i oraha: U samlevenu pšenicu dodajte šećer u prahu, mlevene orahe, vanilin šećer, rendanu koru limuna, malo cimeta i prstohvat soli. Sve dobro promešajte, a zatim probajte da vidite da li su šećer i začini dovoljno izraženi.
Dekoracija: Pre služenja, žito možete ukrasiti dodatnim slojem mlevenih oraha po vrhu ili cimetom, što daje divan vizuelni efekt i dodaje ukusu.
Jednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
pre 5 sati
GurmanlookSve što vam je potrebno je na spisku, zato se pripremite na vreme za dolazeću slavu
05.11.2024
MozaikSaveti za posluživanje
Žito za slavu obično se servira u činiji i ukrašava po želji. Uz tradicionalan ukus oraha i arome vanile, žito će sigurno osvojiti sve prisutne na slavskom stolu. U nekim krajevima se za dodatnu slatkoću dodaje malo meda, što daje poseban šmek ovom specijalitetu.
Ovaj jednostavan, ali svečani recept savršen je dodatak svakoj slavskoj trpezi i nosi autentičan ukus i miris pravoslavne tradicije.
BONUS VIDEO:
Uživajte u pripremi ovih predivnih slavskih kolača
25.10.2024
GurmanlookSveća treba da gori tokom celog dana, ali se preporučuje da nikada ne ostane sama u prostoriji
24.10.2024
TradicijaEvo nekoliko korisnih saveta kako da na prirodan način pomognete svom telu
27.10.2024
VestiDobro je obučen i sa bradom koja nije brijana nekoliko dana, kaže meštanin Brajkovca
pre 24 sekunde
HronikaOčevici kažu da se oseća miris izgorelih instalacija
pre 15 minuta
SrbijaPogledajte ovu objavu na X platformi
pre 47 minuta
PolitikaPredsednik Srbije poručio je da Evropa mora da ubrza i svoj ekonomski rast
pre 53 minuta
PolitikaMask je tokom predizborne kampanje otvoreno podržavao republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa
pre 1 sat
SvetPredsednik Atlantskog saveza o izborima u Americi
pre 1 sat
SvetKako je rekao predsednik, udesetostručena je trgovinska razmena sa Češkom
pre 1 sat
PolitikaMilorad Dodik nije krio radost zbog pobede Donalda Trampa na izborima u SAD.
pre 2 sata
RegionOstaće upamćena po zanimljivim prilozima i reportažama
pre 17 sati
SudbineNeke od njenih emisija su nagrađene prestižnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima
05.11.2024
SudbineSlužeći se samo svojim instinktom, nasumično su hodale tražeći izlaz, ali jedan pogrešan korak vodio ih je pravo u pakao
05.11.2024
SudbineNakon prikazane dve epizode serije "Sablja" i ovaj slučaj je ponovo došao u žižu javnosti
04.11.2024
SudbineNapisao je poznata i velika dela poput "Senki na zidu", "Sudbina i komentari"...
04.11.2024
SudbineOna je tu da nas podseti da ne smemo biti lenji i pronalaziti izgovore za sopstvene neuspehe, jer - sve se može
03.11.2024
SudbineSarađivao je sa brojnim estradnim ličnostima.
01.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar