Slobodno vreme > Gurmanlook

KARAĐORĐEVA NA DOMAĆINSKI NAČIN Šnicla u kajmaku, a ukućani u transu! Ideja za nedeljni ručak

Napravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/12/2024 > 10:00

podeli vest:

KARAĐORĐEVA NA DOMAĆINSKI NAČIN Šnicla u kajmaku, a ukućani u transu! Ideja za nedeljni ručak
Foto: Youtube PrintScreen/Mijesi peci sijeci Moja kuhinjica


Ako tražite jelo koje je pravo zadovoljstvo za nepce, Karađorđeve šnicle su pravi izbor. Ovo jelo, nazvano po srpskom voždu, uvek ostavlja utisak na goste i ukućane. Priprema nije previše komplikovana, a rezultat je ukusan specijalitet koji mami mirisom i ukusom.

Šta vam treba za Karađorđeve šnicle?

4 svinjske, juneće ili pileće šnicle (po ukusu)
200 g kajmaka
100 g brašna
2 jaja
150 g prezli
So i biber po ukusu
Ulje za prženje
Limun i peršun za dekoraciju (opciono)

Foto: Pixabay.com

 

Kako se prave?

Priprema mesa:

Šnicle prvo dobro izlupajte tučkom za meso. Nemojte da ih pravite previše tanke da se ne raspadnu, ali ni predebele, jer treba da se lepo pohuju i ispeku.
Posolite ih i pobiberite s obe strane.

Kajmak na scenu:

Na svaku šniclu stavite kašiku kajmaka. Rasporedite ga tako da bude na sredini, ali pazite da ne preterate, jer će curiti tokom prženja.

Motanje:

Šnicle pažljivo urolajte u rolnice. Ako imate strah da će se odmotati, možete ih pričvrstiti čačkalicama.

Pohovanje:

Pripremite tri tanjira: jedan sa brašnom, drugi sa razmućenim jajima i treći sa prezlama.
Svaku šniclu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa na kraju u prezle. Pritisnite je lagano rukama da prezle lepo prionu.

Prženje:

U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pazite da ne bude previše vrelo, jer će šnicle izgoreti spolja, a ostati sirove iznutra.
Pržite šnicle sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. To obično traje 5-7 minuta, u zavisnosti od debljine mesa.

Odmor na papiru:

Kada su šnicle gotove, stavite ih na papirne ubruse da upiju višak ulja.

Kako se serviraju?

Tradicionalno se Karađorđeve šnicle služe uz priloge kao što su pomfrit, pire krompir ili kuvani pirinač. Dodajte krišku limuna i grančicu peršuna za dekoraciju, jer to daje posebnu svežinu. Naravno, uz ovo jelo savršeno ide i neka domaća salata – od kupusa, krastavca ili paradajza.

Saveti za dodatni šmek

Ako želite bogatiji ukus, u kajmak možete dodati malo sitno seckanog belog luka ili peršuna.
Prezle možete pomešati sa malo parmezana za dodatnu aromu.
Šnicle su najbolje kada se jedu odmah nakon prženja, dok su još tople i hrskave.

Prijatno! Napravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom. Ovo jelo je dokaz da domaća kuhinja uvek pobeđuje!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar