Slobodno vreme > Gurmanlook

BOSANSKA KVRGUŠA ZA JARANE! Tradicionalni recept za sve one koji žele dobro da se "omaste"

Ova jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/11/2024 > 10:00

podeli vest:

BOSANSKA KVRGUŠA ZA JARANE! Tradicionalni recept za sve one koji žele dobro da se "omaste"
Foto: Youtube/Printscreen/Balkan Lunch Box


Gde je raja tu je i bećara! A tu ima i dobro da se jede, naravno. Kvrguša je tradicionalno bosansko jelo koje objedinjuje sve ono što volimo – miris domaće piletine, sočno testo i lakoću pripreme. Ova jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove ili kada želite da obradujete goste nečim autentičnim i ukusnim.

Foto: Youtube/Printscreen/Balkan Lunch Box

 

Sastojci:

500 g pilećih bataka i karabataka (ili filea po izboru)
2 jaja
300 ml mleka
200 ml vode
300 g brašna
Prstohvat soli
1/2 kašičice praška za pecivo
100 ml ulja
2 kašike kisele pavlake (za serviranje)

Priprema:

Priprema piletine:

Operite i osušite komade piletine. Posolite ih i pobiberite po ukusu. Ako koristite batake i karabatake, možete ih ostaviti cele ili preseći na manje delove radi lakšeg pečenja.

Pravljenje testa:

U velikoj posudi umutite jaja sa mlekom i vodom. Postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo i so, mešajući dok ne dobijete glatko testo srednje gustine, slično onom za palačinke.

Priprema pleha:

Uzmite dubok pleh i prelijte ga s pola pripremljenog ulja. Stavite u rernu zagrejanu na 200°C da se ulje zagreje.

Spajanje sastojaka:

Kada se ulje u plehu ugreje, pažljivo izvadite pleh iz rerne. Sipajte testo preko vrućeg ulja i ravnomerno rasporedite. Na testo poređajte komade začinjene piletine.

Pečenje:

Vratite pleh u rernu i pecite na 200°C oko 40-50 minuta, dok testo ne postane zlatno-smeđe, a piletina lepo ispečena. Povremeno proverite da li je piletina dovoljno mekana i sočna.

Serviranje:

Kada je kvrguša gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Presecite je na parčad i servirajte uz kašiku kisele pavlake ili salatu po izboru.

Saveti za dodatni šmek:

Ako volite intenzivniji ukus, piletinu možete marinirati pre pečenja u mešavini jogurta, belog luka i začina.
Za bogatiju aromu, testo možete obogatiti sa malo sitno seckanog belog luka ili svežeg peršuna.
Kvrguša je pravo domaće jelo koje spaja jednostavnost i raskošan ukus. Bilo da ste ljubitelj tradicionalnih recepata ili želite da probate nešto novo, kvrguša će sigurno postati redovan gost na vašem stolu. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar