Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJBOLJE JELO IZ BIVŠE JUGE Nema ko ih nije jeo, mogu da budu i posni a mirišu na ljubav i tradiciju

Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/12/2024 > 09:00

podeli vest:

NAJBOLJE JELO IZ BIVŠE JUGE Nema ko ih nije jeo, mogu da budu i posni a mirišu na ljubav i tradiciju
Foto: Freepik.com


U vreme kada su porodice provodile više vremena za istim stolom, a miris domaće kuhinje ispunjavao domove širom Jugoslavije, uštipci su bili prava zvezda doručka ili večere. Ovo jednostavno, ali neodoljivo jelo pravilo se u svakom domu, a mališani su ih obožavali – bilo da su ih umakali u kajmak, džem ili samo posipali šećerom.

Foto: Shutterstock

 

Ako želite da se vratite u topli miris detinjstva ili otkrijete zašto su uštipci omiljeni generacijama, evo recepta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Sastojci:

500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
300 ml toplog mleka (ili vode za posnu varijantu)
1 jaje (opciono, za bogatiju teksturu)
Ulje za prženje

Priprema:

Priprema testa:
U većoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno. Kod svežeg kvasca, rastvorite ga u toplom mleku s malo šećera i ostavite 5-10 minuta da se aktivira. Zatim dodajte mleko (ili vodu) i jaje u smesu s brašnom. Mesite dok ne dobijete mekano, glatko testo.

Odmor testa:
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.

Formiranje uštipaka:
Kada testo naraste, vadite manje komade kašikom ili rukama. Blago ih oblikujte u kuglice ili spljoštite, zavisno od želje.

Prženje:
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi ili tiganju na srednje jakoj vatri. Uštipke spuštajte u vruće ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Pazite da ulje ne bude previše vrelo kako bi se ravnomerno ispekli.

Serviranje:
Stavite gotove uštipke na papirni ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz kajmak, pavlaku, med, džem ili šećer u prahu.

Zašto su uštipci neprevaziđeni?

Uštipci su bili savršen izbor za brz obrok koji okuplja porodicu. Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke. Ovaj recept miriše na detinjstvo i sećanja na dane kada su uštipci bili znak toplog doma i ljubavi na tanjiru.

Pripremite ih i uživajte u ukusu koji povezuje generacije!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar