NAJBOLJE JELO IZ BIVŠE JUGE Nema ko ih nije jeo, mogu da budu i posni a mirišu na ljubav i tradiciju
Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke
podeli vest:

U vreme kada su porodice provodile više vremena za istim stolom, a miris domaće kuhinje ispunjavao domove širom Jugoslavije, uštipci su bili prava zvezda doručka ili večere. Ovo jednostavno, ali neodoljivo jelo pravilo se u svakom domu, a mališani su ih obožavali – bilo da su ih umakali u kajmak, džem ili samo posipali šećerom.
Foto: Shutterstock
Ako želite da se vratite u topli miris detinjstva ili otkrijete zašto su uštipci omiljeni generacijama, evo recepta koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
300 ml toplog mleka (ili vode za posnu varijantu)
1 jaje (opciono, za bogatiju teksturu)
Ulje za prženje
Priprema:
Priprema testa:
U većoj posudi pomešajte brašno, so i šećer. Ako koristite suvi kvasac, dodajte ga direktno u brašno. Kod svežeg kvasca, rastvorite ga u toplom mleku s malo šećera i ostavite 5-10 minuta da se aktivira. Zatim dodajte mleko (ili vodu) i jaje u smesu s brašnom. Mesite dok ne dobijete mekano, glatko testo.
Odmor testa:
Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.
Formiranje uštipaka:
Kada testo naraste, vadite manje komade kašikom ili rukama. Blago ih oblikujte u kuglice ili spljoštite, zavisno od želje.
Prženje:
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi ili tiganju na srednje jakoj vatri. Uštipke spuštajte u vruće ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Pazite da ulje ne bude previše vrelo kako bi se ravnomerno ispekli.
Serviranje:
Stavite gotove uštipke na papirni ubrus da upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz kajmak, pavlaku, med, džem ili šećer u prahu.
Zašto su uštipci neprevaziđeni?
Uštipci su bili savršen izbor za brz obrok koji okuplja porodicu. Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke. Ovaj recept miriše na detinjstvo i sećanja na dane kada su uštipci bili znak toplog doma i ljubavi na tanjiru.
Pripremite ih i uživajte u ukusu koji povezuje generacije!
BONUS VIDEO:
BOSANSKA KVRGUŠA ZA JARANE! Tradicionalni recept za sve one koji žele dobro da se "omaste"
Ova jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove
30.11.2024
GurmanlookPETKOM SE PEKU PALAČINKE Dodajte ovo i biće mekane i vazdušaste čak i sutradan!
Tajna je u sodi bikarboni!
29.11.2024
GurmanlookKARAĐORĐEVA NA DOMAĆINSKI NAČIN Šnicla u kajmaku, a ukućani u transu! Ideja za nedeljni ručak
Napravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom
01.12.2024
GurmanlookHLEB GOTOV ZA 6 MINUTA! Spolja hrskav pa sladak, iznutra mekan kao duša
Uz ovaj jednostavan recept, možete napraviti ukusan hleb za doručak, uz čaj ili kao prilog glavnom jelu
01.12.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar