Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJBOLJI PEKARSKI TRIK Kako dobiti različite nijanse peciva i sjaj? Tajna je u ovome!

Odgovor se krije u jednostavnom, ali izuzetno korisnom triku

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/12/2024 > 16:00

podeli vest:

NAJBOLJI PEKARSKI TRIK Kako dobiti različite nijanse peciva i sjaj? Tajna je u ovome!
Foto: YouTube Printscreen/ @CooKing1


Mnogi od nas uživaju u pripremi domaćih peciva, bilo da su to kiflice, kroasani ili hleb. Međutim, jeste li se ikada zapitali kako pekari postižu savršeni sjaj i predivne nijanse na svojim pecivima? Odgovor se krije u jednostavnom, ali izuzetno korisnom triku koji uključuje – jaje!

Foto: Freepik.com

 

Tajna nijansi i sjaja

Svi koji su makar jednom pravili peciva znaju za tehniku premazivanja jajetom pre pečenja. Ali, malo je poznato da upravo način na koji koristite jaje može značajno uticati na krajnji izgled vaših pekarskih proizvoda.

Za intenzivnu zlatnu boju i visok sjaj, koristite celo jaje. Premažite pecivo neposredno pre pečenja, a za još bolji efekat, dodajte kašičicu mleka u razmućeno jaje.
Za svetliju, krem nijansu, koristite samo belance. Ova tehnika idealna je za delikatna peciva, poput kroasana, jer daje blag sjaj bez intenzivne boje.
Za bogatu tamnu nijansu, koristite samo žumance. Dodavanjem nekoliko kapi vode u žumance možete lakše premazati površinu peciva.

Kada nanositi premaz?

Ključ savršenog izgleda leži i u tajmingu. Premaz nanosite na već narasla peciva, tik pre nego što ih stavite u rernu. Koristite četkicu s mekim vlaknima kako biste ravnomerno rasporedili sloj i izbegli zadržavanje viška smeše na testu.

Bonus saveti

Ako želite dodatni vizuelni efekat, pospite pecivo susamom, kimom ili makom nakon premazivanja. Sjajna podloga od jajeta pomoći će da se dodaci čvrsto zalepе i ne otpadnu tokom pečenja.

Foto: Pexels.com

 

Zaključak

Iako deluje kao jednostavan korak, pravilan odabir premaza od jajeta može transformisati vaša peciva, čineći ih privlačnijim i ukusnijim. Sledeći put kada se odlučite za pravljenje domaćih kiflica, setite se ovog trika i obradujte svoje ukućane pekarskim remek-delom!

Koji od ovih trikova ćete vi prvo isprobati? Pišite nam u komentarima!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar