Slobodno vreme > Gurmanlook

SAVETI ZA SAVRŠEN SLAVSKI KOLAČ Evo kako izbeći pucanje kore

Da biste postigli savršen slavski kolač bez pukotina, obratite pažnju na sledeće ključne faktore

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović/still.kurir.rs

13/12/2024 > 08:56

podeli vest:

SAVETI ZA SAVRŠEN SLAVSKI KOLAČ Evo kako izbeći pucanje kore
Foto: Shutterstock


Da li smo spremni za Nikoljan?

Priprema slavskog kolača predstavlja centralni deo proslave krsne slave u srpskoj tradiciji. Međutim, mnoge domaćice suočavaju se s problemom pucanja kore tokom pečenja, što može narušiti estetski izgled ovog svečanog hleba.

Da biste postigli savršen slavski kolač bez pukotina, obratite pažnju na sledeće ključne faktore:

Foto: Shutterstock

 

1. Ujednačeno grejanje rerne

Starije ili neispravne rerne često greju neujednačeno, što dovodi do neravnomernog narastanja testa i pucanja kore. Preporučuje se da slavski kolač pečete na srednjoj polici rerne kako bi toplota bila ravnomerno raspoređena.

2. Dovoljno vreme za narastanje testa

Ako testo nije dovoljno naraslo pre pečenja, može doći do pucanja sa strane. Nakon mešenja, ostavite testo da odmara na toplom mestu najmanje 30 minuta pre nego što ga stavite u rernu.

3. Pravilna tekstura testa

Testo koje je previše vlažno ili previše tvrdo sklono je pucanju. Ciljajte na mekano, elastično testo koje se ne lepi za prste. Ako je potrebno, dodajte brašno ili tečnost kako biste postigli odgovarajuću konzistenciju.

4. Održavanje vlažnosti testa

Dok testo odmara, prekrijte ga pamučnom krpom kako biste sprečili isušivanje površine, što može dovesti do pucanja tokom pečenja.

Foto: Shutterstock

 

5. Kvalitet brašna

Brašno treba čuvati na suvom i tamnom mestu. Vlaga može uticati na njegov kvalitet, što može rezultirati pucanjem kore tokom pečenja.

6. Pozicioniranje u rerni

Postavite slavski kolač na sredinu rerne kako bi se ravnomerno pekao. Ako je preblizu gornjem grejaču, gornji deo će se brže sušiti, povećavajući rizik od pucanja.

Dodatni saveti:

Premazivanje uljem: Nakon što zamesite testo, premažite ga uljem kako biste osigurali dovoljnu masnoću i smanjili mogućnost pucanja.

Dodavanje posude s vodom u rernu: Tokom pečenja, stavite metalnu posudu s vodom u rernu kako biste održali vlažnost vazduha, što pomaže u sprečavanju pucanja kore. Pridržavanjem ovih saveta, vaš slavski kolač biće ne samo ukusan već i estetski savršen, čime ćete dodatno ulepšati slavsku trpezu i ispoštovati tradiciju na najbolji mogući način.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar