Slobodno vreme > Gurmanlook

PRAVA, DOMAĆA BAKLAVA Recept za tradicionalnu poslasticu, pravu "kraljicu" Nikoljdana

Evo kako da pripremite ovu poslasticu koja se topi u ustima i koja ne ostavlja ravnodušnim

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/12/2024 > 15:00

podeli vest:

PRAVA, DOMAĆA BAKLAVA Recept za tradicionalnu poslasticu, pravu "kraljicu" Nikoljdana
Foto: Shutterstock


Baklava je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela na našim prostorima, koje vekovima oduševljava svojim savršenim spojem tankih kora, oraha i mirisnog sirupa. Ova slatka poslastica potiče iz turske kuhinje, ali je postala neizostavan deo tradicije na Balkanu. Prava domaća, izvorna baklava zahteva malo strpljenja i pažnje, ali je rezultat vredan svakog truda. Evo kako da pripremite ovu poslasticu koja se topi u ustima.

Sastojci za izvornu baklavu

Za baklavu:

500 g tankih kora za baklavu
400 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha (za hrskavost)
250 g putera (ili 200 ml ulja, po želji)

Za sirup (agdu):

700 g šećera
500 ml vode
1 limun (sečen na kolutove)
1 vanilin šećer (opciono)

Priprema:

1. Priprema fila i topljenje putera

U velikoj posudi pomešajte mlevene i seckane orahe kako biste dobili savršenu teksturu za fil.
Puter rastopite na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici i ostavite ga sa strane.

2. Ređanje baklave

Priprema pleha: Pleh premažite rastopljenim puterom kako se kore ne bi lepile.
Prvi sloj kora: Stavite prvu koru u pleh, premažite je puterom, zatim dodajte sledeću koru i ponovo premažite puterom. Ponavljajte ovaj proces za oko 5-6 kora.
Dodavanje fila: Na šesti sloj ravnomerno pospite deo oraha. Nastavite sa ređanjem kora, mazanjem puterom i dodavanjem oraha sve dok ne potrošite sav materijal. Završite sa nekoliko slojeva kora na vrhu, koje ćete takođe premazati puterom.

3. Sečenje baklave

Nožem pažljivo isecite baklavu na rombove ili kvadrate pre pečenja. Ovo je važno jer će se kasnije sirup bolje upiti u svaki sloj.

4. Pečenje

Pečnicu zagrejte na 160-170°C. Baklavu pecite oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pazite da se ne prepeče kako ne bi postala suva.

5. Priprema sirupa 

Dok se baklava peče, pripremite sirup. U šerpu sipajte šećer i vodu, dodajte kolutove limuna i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta. Sirup treba biti gust, ali ne previše lepljiv. Pred kraj dodajte vanilin šećer, ako želite.
Vreo sirup sklonite sa šporeta i ostavite ga da se malo prohladi.

6. Zalivanje baklave

Kada je baklava pečena, odmah je prelijte toplim sirupom (baklava treba da bude vruća, a sirup blago topao). Ravnomerno rasporedite sirup kako bi svaka kora upila dovoljnu količinu.
Ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se sirup potpuno upio i kolač omekšao.

Saveti za savršenu baklavu:

Kore: Koristite tanke kore za baklavu jer će kolač biti mekan i sočan.
Sirup: Pravilno pripremljen sirup ključan je za dobar balans slatkoće. Previše gust sirup može učiniti baklavu lepljivom, dok previše redak neće dati željeni ukus.
Puteri ili ulje: Tradicionalna baklava se priprema sa puterom za bogatiji ukus, ali možete koristiti i ulje ako želite laganiju verziju.

Zaključak – slatka tradicija na vašoj trpezi

Izvorna baklava je slatka tradicija koja nikada ne izlazi iz mode. Iako zahteva malo vremena i preciznosti, njen bogat ukus i savršena tekstura uvek oduševljavaju sve generacije. Poslužite je na slavama, prazničnim okupljanjima ili kao desert uz kafu i čaj, i uživajte u mirisima i ukusima koji vraćaju u prošlost.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar