KAKO SE PRIPREMA POHOVANA RIBA U PIVU Hrskava i sočna, osvaja ukusom
Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogat ukus, a ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu
17.12.2024
Posna jelaEvo kako da pripremite ovu poslasticu koja se topi u ustima i koja ne ostavlja ravnodušnim
podeli vest:
Baklava je jedno od najstarijih i najpoznatijih jela na našim prostorima, koje vekovima oduševljava svojim savršenim spojem tankih kora, oraha i mirisnog sirupa. Ova slatka poslastica potiče iz turske kuhinje, ali je postala neizostavan deo tradicije na Balkanu. Prava domaća, izvorna baklava zahteva malo strpljenja i pažnje, ali je rezultat vredan svakog truda. Evo kako da pripremite ovu poslasticu koja se topi u ustima.
Sastojci za izvornu baklavu
Za baklavu:
500 g tankih kora za baklavu
400 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha (za hrskavost)
250 g putera (ili 200 ml ulja, po želji)
Za sirup (agdu):
700 g šećera
500 ml vode
1 limun (sečen na kolutove)
1 vanilin šećer (opciono)
Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogat ukus, a ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu
17.12.2024
Posna jelaPrilagodite ih svom ukusu i unesite toplinu i kreativnost u pripremu ove značajne proslave
16.12.2024
Posna jelaPriprema:
1. Priprema fila i topljenje putera
U velikoj posudi pomešajte mlevene i seckane orahe kako biste dobili savršenu teksturu za fil.
Puter rastopite na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici i ostavite ga sa strane.
2. Ređanje baklave
Priprema pleha: Pleh premažite rastopljenim puterom kako se kore ne bi lepile.
Prvi sloj kora: Stavite prvu koru u pleh, premažite je puterom, zatim dodajte sledeću koru i ponovo premažite puterom. Ponavljajte ovaj proces za oko 5-6 kora.
Dodavanje fila: Na šesti sloj ravnomerno pospite deo oraha. Nastavite sa ređanjem kora, mazanjem puterom i dodavanjem oraha sve dok ne potrošite sav materijal. Završite sa nekoliko slojeva kora na vrhu, koje ćete takođe premazati puterom.
3. Sečenje baklave
Nožem pažljivo isecite baklavu na rombove ili kvadrate pre pečenja. Ovo je važno jer će se kasnije sirup bolje upiti u svaki sloj.
4. Pečenje
Pečnicu zagrejte na 160-170°C. Baklavu pecite oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pazite da se ne prepeče kako ne bi postala suva.
Dodavanjem prave marinade, pastrmka postaje pravo kulinarsko remek-delo
16.12.2024
Posna jelaBilo da je pripremate za porodični ručak ili prazničnu trpezu, garantujemo da će svi uživati
13.12.2024
Posna jela5. Priprema sirupa
Dok se baklava peče, pripremite sirup. U šerpu sipajte šećer i vodu, dodajte kolutove limuna i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta. Sirup treba biti gust, ali ne previše lepljiv. Pred kraj dodajte vanilin šećer, ako želite.
Vreo sirup sklonite sa šporeta i ostavite ga da se malo prohladi.
6. Zalivanje baklave
Kada je baklava pečena, odmah je prelijte toplim sirupom (baklava treba da bude vruća, a sirup blago topao). Ravnomerno rasporedite sirup kako bi svaka kora upila dovoljnu količinu.
Ostavite baklavu da odstoji nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se sirup potpuno upio i kolač omekšao.
Saveti za savršenu baklavu:
Kore: Koristite tanke kore za baklavu jer će kolač biti mekan i sočan.
Sirup: Pravilno pripremljen sirup ključan je za dobar balans slatkoće. Previše gust sirup može učiniti baklavu lepljivom, dok previše redak neće dati željeni ukus.
Puteri ili ulje: Tradicionalna baklava se priprema sa puterom za bogatiji ukus, ali možete koristiti i ulje ako želite laganiju verziju.
Zaključak – slatka tradicija na vašoj trpezi
Izvorna baklava je slatka tradicija koja nikada ne izlazi iz mode. Iako zahteva malo vremena i preciznosti, njen bogat ukus i savršena tekstura uvek oduševljavaju sve generacije. Poslužite je na slavama, prazničnim okupljanjima ili kao desert uz kafu i čaj, i uživajte u mirisima i ukusima koji vraćaju u prošlost.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Ona je tradicija i uživanje u svakom zalogaju
12.12.2024
Posna jelaOva torta je dokaz da brze i jednostavne poslastice mogu biti izuzetno ukusne i privlačne
11.12.2024
Posna jelaIdealan je za hladne zimske dane kada tražite nešto što greje dušu i telo. Uživajte!
11.12.2024
Posna jelaOvaj jednostavan recept zahteva minimalne sastojke, a rezultat je preukusan obrok za celu porodicu
10.12.2024
Posna jelaPredsednik je naveo da nas Hanuka podseća na značaj zajedništva, nade i dobrote
pre 5 minuta
SrbijaParlamentarni izbori održaće se 9. februara
pre 23 minuta
PolitikaOsuđeni su vlasnik hotela Ahmet Bozkurt, i arhitekta Erdem Jilmaz, dok je Bozkurtov sin Mehmet Fatih osuđen na 17 godina i četiri meseca.
pre 33 minuta
SvetVozača su hitno prevezli u Urgentni
pre 34 minuta
HronikaU Kragujevcu u naselju Aerodrom došlo je do požara u kojem je izgorelo taksi vozilo.
pre 1 sat
HronikaTukao ju je i zlostavljao, a potom 14 puta ubo nožem
pre 1 sat
HronikaNa mrežama kruže različiti snimci ovog aviona tokom leta i njegovog pada.
pre 1 sat
SvetTo je samo jedna od objava na mrežama povodom poslednjih padavina u Srbiji
pre 1 sat
HronikaDedić je radni vek provela u "Bošku Buhi" kao član tima i direktorka službe marketinga
pre 3 sata
SudbinePerijevi najveći hitovi su "Without You“ i "You’re So Vain“ Karli Sajmon, a oba su dostigla 1. mesto na Billboard Hot 100
pre 9 sati
SudbineEditorial Board britanskog medijskog portala Tomorrow's Affairs (TA) je pisao analizu koju vam prenosimo
24.12.2024
KolumnaPrema vestima iz Letonije, telo Janisa Time biće još dugo u Rusiji i veliko je pitanje kada će se sahrana održati
24.12.2024
SudbineNakon svoje igračke karijere, Diter Lindner je postao i predsednik kluba
23.12.2024
SudbineUvažavani producent RTS-a preminuo je za vikend Beogradu
23.12.2024
SudbinePojavio se i u svetski popularnim serijama poput "Dosije Iks" i "Monk"
23.12.2024
SudbineKako je tačno do ovoga došlo - ne zna niko.
21.12.2024
Sudbine
Ostavite komentar