Slobodno vreme > Gurmanlook

OVO JE NAJBOLJE DOMAĆE TESTO ZA PICU Mekano kao duša, nema takvo da se kupi!

Umesto da se oslanjate na kupovne verzije, uz samo nekoliko sastojaka možete napraviti testo koje će biti hrskavo spolja, a mekano iznutra

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/01/2025 > 13:54

podeli vest:

OVO JE NAJBOLJE DOMAĆE TESTO ZA PICU Mekano kao duša, nema takvo da se kupi!
Foto: Shutterstock


Priprema domaćeg testa za picu nije samo jednostavna, već i savršen način da uživate u pravom, autentičnom ukusu u udobnosti svog doma. Umesto da se oslanjate na kupovne verzije, uz samo nekoliko sastojaka možete napraviti testo koje će biti hrskavo spolja, a mekano iznutra – baš kao iz italijanske picerije.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci za savršeno testo

Za pripremu domaćeg testa potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka koje verovatno već imate kod kuće:

Brašno (po mogućnosti tip 00 za autentičnu teksturu)
Kvasac (svež ili suv)
Mlaka voda
Maslinovo ulje
So i šećer

Kombinacija ovih sastojaka uz pravu tehniku mešenja garantuje savršeno testo koje će podneti razne dodatke i pečenje na visokim temperaturama.

Priprema testa – korak po korak

Aktiviranje kvasca – U činiji pomešajte toplu vodu, kvasac i malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok ne zapeni.
Mešenje testa – Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, a zatim mešajte dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu.
Ostavite da naraste – Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči u veličini (oko sat vremena).
Razvijanje testa – Kada testo naraste, nežno ga razvucite rukama ili oklagijom do željene debljine.

Foto: Shutterstock

 

Saveti za najbolje rezultate

Koristite kvalitetno maslinovo ulje za dodatnu aromu.
Za savršeno pečenje, koristite kamen za pizzu ili prethodno zagrejanu tepsiju.
Testo razvlačite lagano kako biste zadržali mehuriće vazduha koji daju hrskavu teksturu.

Kako peći picu?
Idealna temperatura pečenja je oko 250-280°C, a pečenje traje između 7-10 minuta, u zavisnosti od debljine testa i količine dodataka.

Pravljenje domaćeg testa za "pizzu" nije samo kulinarsko iskustvo, već i prilika da uživate u hrskavom i mekanom savršenstvu po sopstvenom ukusu. Bilo da volite klasičnu margaritu ili eksperimentišete s ukusima, domaće testo je najbolja osnova za savršenu picu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar