MAĐARSKE PRŽENICE SU UKUSNIJE OD NAŠIH Tajni sastojak koji im daje neodoljiv ukus
Mađarske prženice su jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje će sigurno oduševiti sve ukućane
23.01.2025
GurmanlookAko je nešto ponos Rima, onda se može reći da je ova pasta sigurni kandidat, a kako stvari stoje, mi je spremamo na sasvim pogrešan način
podeli vest:
Svi volimo da je jedemo a malo ko od nas zna kako se zaista sprema... Ili smo je toliko izmenili da više uopšte ne liči na ono što se jede u Italiji. A, kada bi pitali Italijane šta misle o našem načinu spremanja tog jela, mislimo da bi rekli samo ovo - svetogrđe.
Foto: Pixabay.com
Jedno od odomaćenih jela kod nas jeste italijanska karbonara. Ipak, sastojci su toliko promenjeni da više nema veze sa originalnom verzijom. Šef Masimo Bjanki dao je pravu recepturu kako se pravi, originalna, izvorna karbonara.
Mađarske prženice su jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje će sigurno oduševiti sve ukućane
23.01.2025
GurmanlookDobra vest je da se domaća supa priprema brzo i lako
23.01.2025
GurmanlookPonos i dika središnje Italije, a posebno Rima
Ako je nešto ponos Rima, onda se može reći da je Karbonara sigurni kandidat. Tamo gde se prekuvana testenina smatra (osmim) smrtnim grehom, a na popisu neoprostivih sastojaka nalazi se pavlaka za kuvanje. Ne ulazeći u to da li smo upravo opisali većinu vrsta karbonare koje se nude kod nas, potrudićemo se da uz malo truda i korišćenje pravih namirnica dobijemo oprost grehova.
Ako želite da pripremite pravu pastu karbonaru, a da prihvatimo savet italijanskog šefa Masima Bjankija, kuvane špagete morate da pomešate s jajima, sirom i slaninom. Da budemo još konkretniji nema originalne karbonare bez slanine guanciale.
Foto: Shutterstock
Slanina od sušenih svinjskih obraza
Reč je o slanini od sušenih svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete, ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju.
Sastavni je deo recepata za pastu alle amatriciana, alla gricia, nduja calabrese, strozzapreti, pecorino romano e guanciale, tagliatelle con guanciale e zucca i slično.
Guanciale slanina priprema se tako što se sveži svinjski obrazi trljaju solju, šećerom, crnim biberom i crvenom paprikom, a od drugih začina mogu se koristiti majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Svinjski obrazi potom se dime i suše u zavisnosti od ukusa.
Foto: Freepik.com
Druga greška, da ne kažemo "smrtni" greh, jeste korišćenje pavlake za kuvanje. Čak 90 odsto svetske populacije koja priprema testeninu u nju dodaje pavlaku.
Dozvoljene varijacije koje šefovi koriste jesu samo žumanca, bez belanaca, neki upotrebljavaju samo parmezan, neki samo pekorino, ali svi se slažu u jednom: pavlaka za kuvanje kvari karbonaru.
Ovaj jednostavan dodatak, koji mnogi često zanemaruju, čini meso vazdušastim
22.01.2025
Gurmanlookožda jeste skupo, ali ljudi koji su ga probali kažu da vredi svaki dinar, ili bolje rečeno, evro
22.01.2025
GurmanlookPa kako se onda pravi
Sastojci:
350 g špageta
120 g slanine guanciale
30 g pekorino sira
20 g narendanog parmezana
Dva žumanceta
Priprema:
Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi. U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk. Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja. U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu. Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.
BONUS VIDEO:
Iako se tačne mere i postupak pripreme kriju od javnosti, saznali smo najbližu tajnu recepturu za ovu poslasticu iz Slovenije
22.01.2025
GurmanlookOvi sastojci pomažu u stvaranju zaštitne barijere oko testa, sprečavajući upijanje masti tokom prženja
21.01.2025
GurmanlookPravi gulaš zahteva malo strpljenja, ali uz pravi recept i nekoliko trikova, dobićete jelo koje će oduševiti sve
21.01.2025
GurmanlookNjihova priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv
20.01.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar