Slobodno vreme > Gurmanlook

RECEPT ZA TRADICIONALNU KARBONARU IZ RIMA Kod nas se u nju stavlja sve što Italijani smatraju "smrtnim grehom"

Ako je nešto ponos Rima, onda se može reći da je ova pasta sigurni kandidat, a kako stvari stoje, mi je spremamo na sasvim pogrešan način

Izvor: K1info

23/01/2025 > 17:00

podeli vest:

RECEPT ZA TRADICIONALNU KARBONARU IZ RIMA Kod nas se u nju stavlja sve što Italijani smatraju "smrtnim grehom"
Foto: Shutterstock


Svi volimo da je jedemo a malo ko od nas zna kako se zaista sprema... Ili smo je toliko izmenili da više uopšte ne liči na ono što se jede u Italiji. A, kada bi pitali Italijane šta misle o našem načinu spremanja tog jela, mislimo da bi rekli samo ovo - svetogrđe.

Foto: Pixabay.com

 

Jedno od odomaćenih jela kod nas jeste italijanska karbonara. Ipak, sastojci su toliko promenjeni da više nema veze sa originalnom verzijom. Šef Masimo Bjanki dao je pravu recepturu kako se pravi, originalna, izvorna karbonara.

Ponos i dika središnje Italije, a posebno Rima

Ako je nešto ponos Rima, onda se može reći da je Karbonara sigurni kandidat. Tamo gde se prekuvana testenina smatra (osmim) smrtnim grehom, a na popisu neoprostivih sastojaka nalazi se pavlaka za kuvanje. Ne ulazeći u to da li smo upravo opisali većinu vrsta karbonare koje se nude kod nas, potrudićemo se da uz malo truda i korišćenje pravih namirnica dobijemo oprost grehova.

Ako želite da pripremite pravu pastu karbonaru, a da prihvatimo savet italijanskog šefa Masima Bjankija, kuvane špagete morate da pomešate s jajima, sirom i slaninom. Da budemo još konkretniji nema originalne karbonare bez slanine guanciale.

Foto: Shutterstock

 

Slanina od sušenih svinjskih obraza

Reč je o slanini od sušenih svinjskih obraza, koja ima jaču aromu od pančete, ali daleko mekšu teksturu, i karakteristična je za središnju Italiju.

Sastavni je deo recepata za pastu alle amatriciana, alla gricia, nduja calabrese, strozzapreti, pecorino romano e guanciale, tagliatelle con guanciale e zucca i slično.

Guanciale slanina priprema se tako što se sveži svinjski obrazi trljaju solju, šećerom, crnim biberom i crvenom paprikom, a od drugih začina mogu se koristiti majčina dušica, ruzmarin i beli luk. Svinjski obrazi potom se dime i suše u zavisnosti od ukusa.

Foto: Freepik.com

 

Druga greška, da ne kažemo "smrtni" greh, jeste korišćenje pavlake za kuvanje. Čak 90 odsto svetske populacije koja priprema testeninu u nju dodaje pavlaku. 

Dozvoljene varijacije koje šefovi koriste jesu samo žumanca, bez belanaca, neki upotrebljavaju samo parmezan, neki samo pekorino, ali svi se slažu u jednom: pavlaka za kuvanje kvari karbonaru.

Pa kako se onda pravi

Sastojci:

350 g špageta

120 g slanine guanciale

30 g pekorino sira

20 g narendanog parmezana

Dva žumanceta

Priprema:

Dok se testenina kuva, slaninu isecite na kockice i prepržite u tiganju na umerenoj temperaturi. U avanu izdrobite crni biber i dodajte ga slanini. Možete dodati i zdrobljeni beli luk. Kad se iz slanine otopi višak masnoće, ugasite vatru, a u tiganj dodajte špagete i vodu od kuvanja, koja će biti baza za sos i ujedno zaustaviti proces prženja. U posudi umutite žumanca, dodajte pekorino sir, pa tako umućenu smesu dodajte testenini. Energično promešajte, da se sastojci prožmu. Sipajte u tanjir, narendajte parmezan i poslužite odmah.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar