PRAVI VIKEND RUČAK Biftek sa lukom i čili paprikom, pravi sočan specijalitet iz rerne
Zahvaljujući načinu pripreme, meso ostaje sočno, mekano i bogato aromama koje će vas osvojiti na prvi zalogaj
24.01.2025
GurmanlookU poslednje vreme sve više domaćica vraća se tradicionalnim receptima
podeli vest:
Nekada nezaobilazan dodatak svakoj domaćoj supi, tarana je recept koji se danas retko priprema, iako su naše bake verovale da bez nje supa nije potpuna. Ova jednostavna testenina pravi se od samo dva sastojka – jaja i brašna, ali njen ukus i tekstura čine svaku supu bogatijom i ukusnijom.
Foto: Freepik.com
Šta je tarana?
Tarana je vrsta domaće testenine koja se pravi tako što se zamesi čvrsto testo od jaja i brašna, a zatim se ručno mrvi u sitne komadiće i suši. Može se čuvati mesecima i koristiti po potrebi za dodavanje u supe, čorbe ili druga jela. Nekada je bila nezaobilazna u svakom domaćinstvu, ali danas je gotovo zaboravljena zbog modernih načina pripreme jela i upotrebe gotovih testenina.
Kako se priprema tarana?
Za pripremu tarane potrebna su samo dva sastojka:
3 jaja
300 grama oštrog brašna
Testo se mesi dok ne postane čvrsto i kompaktno, a zatim se ostavlja da se prosuši. Nakon sušenja, tarana se ručno usitnjava i ostavlja da se potpuno osuši, kako bi mogla da se čuva duži vremenski period. Najčešće se koristi kao dodatak pilećoj supi, gde daje gustinu i bogat ukus.
Zahvaljujući načinu pripreme, meso ostaje sočno, mekano i bogato aromama koje će vas osvojiti na prvi zalogaj
24.01.2025
GurmanlookZa dane odmora nema ništa slađe nego kremasti slatkiš koji se lako pravi a brzo se pojede - da, baš tako
24.01.2025
GurmanlookZašto je tarana bila omiljeni dodatak supama?
Naše bake su smatrale da tarana ne samo da doprinosi ukusu supe, već i pomaže varenju i pruža dugotrajan osećaj sitosti. Takođe, priprema je bila ekonomična i omogućavala je da se od osnovnih sastojaka napravi hranljiv dodatak jelima.
Povratak tradiciji
U poslednje vreme sve više domaćica vraća se tradicionalnim receptima i odlučuje da napravi taranu kod kuće, jer je jednostavna za pripremu, zdrava i bez dodatnih aditiva. Zato, napravite je i vi i uživajte sa vašom porodicom!
BONUS VIDEO:
Dobra vest je da ih možete napraviti brzo i lako, a uz ovaj recept biće savršeno mekani i ukusni
24.01.2025
GurmanlookAko je nešto ponos Rima, onda se može reći da je ova pasta sigurni kandidat, a kako stvari stoje, mi je spremamo na sasvim pogrešan način
23.01.2025
GurmanlookMađarske prženice su jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo koje će sigurno oduševiti sve ukućane
23.01.2025
GurmanlookDobra vest je da se domaća supa priprema brzo i lako
23.01.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar