Slobodno vreme > Gurmanlook

PRAVI VIKEND RUČAK Biftek sa lukom i čili paprikom, pravi sočan specijalitet iz rerne

Zahvaljujući načinu pripreme, meso ostaje sočno, mekano i bogato aromama koje će vas osvojiti na prvi zalogaj

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/01/2025 > 10:57

podeli vest:

PRAVI VIKEND RUČAK Biftek sa lukom i čili paprikom, pravi sočan specijalitet iz rerne
Foto: Freepik.com


Za sve ljubitelje sočnih i ukusnih odrezaka, srednje kuvani biftek sa crvenim belim lukom i čili paprikom je savršen izbor. Ova kombinacija sastojaka pruža bogatstvo ukusa, a priprema na pergament papiru omogućava da meso ostane sočno, zadrži sve sokove i upije arome začina.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

2 komada bifteka (debljine oko 2 cm)
4 čena crvenog belog luka (sitno seckanog)
1 čili paprika (sitno iseckana)
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
½ kašičice sveže mlevenog bibera
1 kašičica sušenog origana ili ruzmarina
Pergament papir za pečenje

Priprema:

Priprema mesa – Biftek izvadite iz frižidera najmanje 30 minuta pre pripreme kako bi dostigao sobnu temperaturu. Osušite ga papirnim ubrusom i premažite maslinovim uljem. Posolite i pobiberite sa obe strane, a zatim utrljajte sitno seckani crveni beli luk i čili papriku po površini mesa.

Priprema pergament papira – Isecite komad pergament papira dovoljne veličine da u njega možete umotati biftek. Postavite meso na sredinu papira, pospite origanom ili ruzmarinom i dodajte još nekoliko kapi maslinovog ulja za dodatnu sočnost.

Pečenje – Umotajte biftek u pergament papir, praveći "paketić" koji će zadržati sve sokove. Stavite ga na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta za srednje kuvani stepen pečenja. Ako volite bolje pečeno meso, produžite vreme pečenja za još 2-3 minuta.

Odmor mesa – Nakon vađenja iz rerne, ostavite biftek da odmori 5 minuta u papiru pre serviranja. Tako će se sokovi ravnomerno rasporediti i biftek će ostati sočan i ukusan.

Saveti za savršen biftek:

Ne otvarajte pergament papir tokom pečenja kako biste zadržali sve arome.
Ako volite jači ukus, dodajte prstohvat dimljene paprike ili par kapi soja sosa u marinadu.
Idealno se slaže sa prilozima poput pečenog krompira, grilovanog povrća ili sveže salate.

Srednje kuvani biftek sa crvenim belim lukom i čili paprikom na pergament papiru je jednostavan, ali izuzetno ukusan specijalitet koji možete pripremiti u svojoj kuhinji. Zahvaljujući načinu pripreme, meso ostaje sočno, mekano i bogato aromama koje će vas osvojiti na prvi zalogaj.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar