Slobodno vreme > Gurmanlook

PODVARAK S PILETINOM PLUS PROJA Pa malo luka, ma to je jelo koje greje dušu i stomak!

Ako volite kiseli kupus, ovo jelo će vam postati omiljeno

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

30/01/2025 > 17:00

podeli vest:

PODVARAK S PILETINOM PLUS PROJA Pa malo luka, ma to je jelo koje greje dušu i stomak!
Foto: Youtube PrintScreen/ Najbolji domaći recepti


Nema zime bez dobrog podvarka! Ovo tradicionalno jelo, koje su spremale naše bake, pravi je specijalitet za hladne dane. Kada se lepo uprži, zamiriše cela kuća, a uz sočnu piletinu i malo domaće proje – nema boljeg obroka. Ako volite kiseli kupus, ovo jelo će vam postati omiljeno!

Youtube PrintScreen/ Najbolji domaći recepti

Šta vam je potrebno?

1 glavica kiselog kupusa (oko 1 kg, može i ribani kupus)
500 g piletine (bataci, karabataci ili belo meso po izboru)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike masti ili ulja
1 kašičica aleve paprike
Lovorov list, so, biber
1 dl supe ili vode

Shutterstock

Kako se sprema podvarak sa piletinom?

1️⃣ Priprema kupusa
Kupus isperite ako je previše kiseo, pa ga sitno iseckajte. U šerpi zagrejte mast ili ulje, dodajte seckan crni luk i pržite dok ne omekša.

2️⃣ Prženje kupusa
Dodajte kupus i beli luk i dinstajte na laganoj vatri. Povremeno promešajte i sipajte malo supe ili vode da ne zagori.

3️⃣ Začini i piletina
Dodajte alevu papriku, biber i lovorov list za bogat ukus. U drugom tiganju malo propržite piletinu sa svih strana, samo da dobije finu boju.

4️⃣ Pečenje
Kupus prebacite u pleh za pečenje, poređajte preko njega piletinu i sve zalijte sa još malo supe ili vode. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 200°C oko sat vremena. Zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta da se lepo zapeče.

Saveti za najbolji podvarak

🥄 Što duže krčka, to je ukusniji! Neke domaćice podvarak ostave i do dva sata na tihoj vatri.
🥄 Za bogatiji ukus, dodajte malo suvog mesa ili slanine.
🥄 Poslužite ga uz proju ili domaći hleb – savršen spoj!

DOMAĆA PROJA

🟡 Sastojci:
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja belog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 jaje
1 šolja jogurta
½ šolje ulja
1 šolja kisele vode

🟡 Priprema:

1️⃣ U činiji pomešajte suve sastojke – kukuruzno i belo brašno, prašak za pecivo i so.
2️⃣ Dodajte jaje, jogurt, ulje i kiselu vodu i sve dobro sjedinite.
3️⃣ Sipajte smesu u podmazan pleh ili kalupe za projice.
4️⃣ Pecite u rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Freepik.com

 

Podvarak s piletinom je jednostavno jelo, ali sa dušom. Svaki zalogaj miriše na tradiciju i vraća u detinjstvo. Ako još niste probali da ga sami spremite – pravo je vreme da okupite ukućane i uživate u ovom zimskom specijalitetu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar