Slobodno vreme > Gurmanlook

KAKO DA PATLIDŽAN NE BUDE GORAK Trikovi za savršen ukus iz prve ruke

Izvor: K1info/Klix.ba

Autor: Milica Maksimović

24/03/2025 > 09:02

podeli vest:

KAKO DA PATLIDŽAN NE BUDE GORAK Trikovi za savršen ukus iz prve ruke
Foto: Freepik.com


​Patlidžan, poznat i kao plavi paradajz, omiljen je sastojak u mnogim kuhinjama zbog svog bogatog ukusa i svestranosti u pripremi jela, možda i posebno tokom posta. Međutim, njegova prirodna gorčina može predstavljati izazov za kuvare i domaćice. Evo nekoliko saveta kako da eliminišete tu gorčinu i poboljšate ukus patlidžana.​

Freepik.com

1. Birajte sveže i kvalitetne plodove

Prvi korak ka ukusnom patlidžanu je pravilan izbor ploda. Kvalitetni patlidžani imaju glatku, sjajnu kožu i čvrsto meso. Izbegavajte prezrele ili naborane plodove, jer oni često sadrže više gorčine.​

2. Korišćenje soli za uklanjanje gorčine

Jedna od najefikasnijih metoda za uklanjanje gorčine iz patlidžana je posipanje soli. Nakon što patlidžan isečete na kriške ili kockice, obilno ga posolite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Ovaj proces, poznat kao osmoza, izvlači višak vode zajedno sa gorčinom. Nakon toga, isperite patlidžan i osušite ga kuhinjskom krpom kako biste uklonili višak vlage i soli.​

3. Pravilna priprema za bolji ukus

Patlidžan je poznat po svojoj sposobnosti upijanja začina. Ako planirate da ga pečete u rerni, napravite male rezove na površini i utrljajte mešavinu začina. Ovo omogućava patlidžanu da upije sve ukuse, čineći ga još ukusnijim. Ne zaboravite da dodate so, jer će u suprotnom jelo biti bljutavo.​

4. Kontrola količine ulja prilikom prženja

Prilikom prženja patlidžana, budite oprezni sa količinom ulja. Patlidžan brzo upija masnoće, što može učiniti jelo preteškim. Bolje je dodavati ulje postepeno ili koristiti kuhinjsku četkicu za nanošenje male količine ulja na površinu patlidžana pre prženja. Ovaj pristup smanjuje unos kalorija i masnoća.

5. Adekvatan termički tretman

Za pun ukus, patlidžan treba pravilno termički obraditi. Blago pečenje ili prženje često nije dovoljno; ako je patlidžan napola sirov, ukus neće biti zadovoljavajući. Uverite se da je patlidžan dobro skuvan ili pečen kako biste postigli najbolji rezultat.

Freepik.com

Prateći ove savete, možete uživati u savršeno pripremljenom patlidžanu bez neugodne gorčine, obogaćujući svoja jela bogatim i prijatnim ukusom.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar