Slobodno vreme > Gurmanlook

MEKANO PECIVO SA JABUKAMA I ORASIMA Pravi, domaći slatkiš za celu porodicu!

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

24/03/2025 > 18:00

podeli vest:

MEKANO PECIVO SA JABUKAMA I ORASIMA Pravi, domaći slatkiš za celu porodicu!
Foto: Jelena Petrović


Koliko je samo lepo kada uđete u prostoriju koja miriše na jabuke i cimet... Ma, sve nas obuzme neka milina! Tada znamo da se sprema nešto jako ukusno, a baš nešto preukusno i mekano jeste pecivo sa jabukama i orasima, i malo cimeta. Mmmm... Ovo voli i staro i mlado, i zato nema razloga da ne obradujete celu porodicu jednim slatkim obrokom.

Jelena Petrović

Potrebno je:

kockica kvasca
kašičica šećera
200 ml mleka
dva jaja
500 g brašna
korica limuna
kockica maslaca
dve jabuke
cimeta
50 g mlevenih oraha
šećer po želji

Priprema:
Potopiti u malo mleka od 200 g znači oduzeti deo i izmeriti kvasac. Dodati jednu kašičicu šećera kad nadođe kvasac. Sipati u kvasac ostatak mleka zatim dodati jednu kockicu istopljenog maslaca a jedno celo jaje i jedno belance žumance ostavimo a za premazivanje. Zatim dodajemo brašno po malo i umesimo mekše glatko testo. Testo pokrijemo i ostavimo da se udvostruči jedno 30 minuta na sobnoj temperaturi.

Jelena Petrović


Zatim ga razvučemo u obliku kruga i isečemo na četvrtine a svaku četvrtinu još dva puta znači od jedne četvrtine dobijemo tri trougla. Svaki trougao zasečemo pri vrhu jedno tri četiri puta a od jabuka a pravimo fil. U rendane jabuke dodamo cimeta zatim šećera po želji i mlevene orahe sve izmešamo.

Dodajemo po jednu kašiku u svaki trougao uvijamo u kiflicu a ćoškove krajeve  savijamo prema dole i spajamo. Ređamo pecivo u pleh pokrijemo da poraste jedno 15 minuta pa ih premažemo sa žumancetom u koje smo dodali jednu kašiku mleka, pečemo na 200°stepeni C oko 40 minuta, pokrijemo ih da malo omeknu a zatim se sladimo. Možete posuti sa prah šećerom uživajte!!!

Kako da pripremite ovo preukusno pecivo, pogledajte u videu:

Ostavite komentar