Slobodno vreme > Gurmanlook

KUHINJA KOJA NEMA MNOGO – A DAJE SVE Romska jela koja se pamte i prepričavaju

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

08/04/2025 > 09:33

podeli vest:

KUHINJA KOJA NEMA MNOGO – A DAJE SVE Romska jela koja se pamte i prepričavaju
Foto: Shutterstock


Ako postoji kuhinja koja priča priče bez reči – to je romska. U njoj se sve sprema iz srca, s onim što imaš pri ruci, ali uvek s dušom. Jer kod Roma, hrana nikad nije bila samo jelo – već izraz gostoprimstva, radosti i preživljavanja.

Romska kuhinja je raznovrsna, mirisna i začinjena, baš kao i narod koji je vekovima putovao svetom, upijajući uticaje od Balkana do Indije, preko Mediterana i dalje. U njoj se prepliću jednostavni sastojci, mirisi dima i kotlića, i ono najvažnije – životna mudrost.

AMARO DIVE NEKA OVEL BAHTALO! Svetski dan Roma - jer svi zaslužujemo da se čujemo, vidimo i poštujemo

Shutterstock

Šta čini romsku kuhinju posebnom?

U romskim jelima nema mnogo filozofije, ali ima puno ukusa. Paprika, beli luk, so, crni biber, ponekad malo čilija – to su osnovni začini. Krompir, kupus, pasulj, pirinač – osnovna baza. Meso se ne jede često, ali kad se jede, jede se s poštovanjem: pileće, juneće ili jagnjeće, nikad izobilno, ali uvek sa uživanjem.

DANAS JE DAN ROMA. JEDAN OD NJIH JE MUZIKOM PROSLAVIO SRBIJU U SVETU Znate li kome je posvetio hit „Bele ruže“? (VIDEO)

Zanimljivo je da se meso skoro nikad ne melje, već se secka sitno. Taj detalj daje poseban pečat njihovim jelima – kao da se seckanjem u jelo unosi više pažnje.

Najpoznatija jela

🫕 Ciganituro – prženi hleb sa jajima i lukom, spas u danima kad se „nema ništa“, a želudac traži toplo.
🌶 Punjene paprike – punjene pirinčem, povrćem, a kad ima i mesom, kuvane u paradajz sosu.
🥬 Sarma – nezaobilazna na proslavama. Kupus, meso, pirinač, začini i puno strpljenja.
🍲 Gulaš u kotliću – kuvan napolju, pun crnog luka, začina i vremena.
🥞 Pufe – mekane pržene pogačice od testa, koje se služe uz sir, ajvar, džem – kako ko voli.

A kad se jede nešto slatko, tu je uvek pirogo – poslastica od jaja, sira, suvog grožđa, putera i rezanaca. Bogato, raskošno i svečano – jer sladak zalogaj zatvara svaku dobru trpezu.

Više od kuvanja – kultura gostoprimstva

U romskoj kulturi, kad neko dođe u kuću – hrana se iznosi, ne pita se. Na stolu se nalazi ono što se ima, a nudi se kao da je najbolji praznik. Hrana se deli iz iste činije, jer se veruje da tako srca postaju bliža.

 

 

Romska kuhinja nije "fensi", ali je topla, iskrena i prepoznatljiva. U njoj nema kiča, ali ima duše. I zato, kad sledeći put pomislite šta biste spremili, setite se da ponekad i najjednostavnije jelo može biti najlepše – ako je spremljeno s ljubavlju.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar