Slobodno vreme > Gurmanlook

KAKO SE PRAVI PRAVA SUKANA PITA Ruke u brašno, srce u pleh

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

08/04/2025 > 15:30

podeli vest:

KAKO SE PRAVI PRAVA SUKANA PITA Ruke u brašno, srce u pleh
Foto: Shutterstock


Ako ste ikada bar jednom u životu probali pravu, ručno sukanu pitu, znate da nijedna kupovna kora ne može da joj priđe ni blizu. Taj zvuk kad se zagrize, miris koji izbija iz rerne, pa toplina koja ostaje dugo posle poslednjeg zalogaja – to je više od jela. To je uspomena. Povezanost. Domaćinski mir.

U svakom zalogaju ove pite oseća se trud. Ali nije teško – samo treba malo volje, malo vremena i srce koje voli da mesi. Evo kako da i vi napravite svoju sukanu pitu, baš onako kako su pravile naše bake.

Shutterstock

📋 Potrebni sastojci za testo:

500 g mekog brašna

1 kašičica soli

250 ml mlake vode (po potrebi dodajte još malo)

2 kašike ulja

🧀 Fil po izboru (primer – sir i jaja):

300 g sitnog sira

2 jaja

Malo soli ako je sir neslan
(može i fil od spanaća, krompira, mesa, pečuraka...)

🧈 Još vam treba:

Malo ulja za premazivanje

Malo brašna za razvlačenje

Pamučna stolnjaka ili čista čaršavčina za sukanje.

🥣 Priprema:

Zamesite testo – U činiji pomešajte brašno i so, dodajte ulje, pa mlaku vodu postepeno. Zamesite glatko, srednje mekano testo. Pokrijte ga i ostavite da odmori 20–30 minuta.

Podelite testo – Odmoreno testo podelite na 3–4 jufkice. Svaku premažite uljem i ostavite pokrivenu još 15 minuta. Ovo pomaže da se kasnije lakše razvlače.

Sukanje – Na pobrašnjenom stolnjaku razvucite prvo oklagijom, pa rukama razvlačite testo od sredine ka krajevima, sve dok ne bude tanko kao papir. Ako pukne – nema veze. Prava pita ne mora biti savršena.

Filovanje – Na razvijenu koru stavite fil po izboru, zatim uvijajte pomoću stolnjaka kao rolat. Ređajte u podmazan pleh – u krug, cik-cak, kako volite.

Pečenje – Pitu premažite uljem ili kiselom vodom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35–40 minuta, dok lepo ne porumeni.

Po želji – parenje: Kad je gotova, možete je poprskati sa malo vruće vode, pokriti krpom i ostaviti 10 minuta da „omekne“. A možete i hrskavo – kako ko voli!

❤️ Mala tajna domaće kore:

Testo voli da odmori. I voli tople ruke. A i vi, dok ga razvlačite, osetićete neki mir – jer ništa ne tera misli kao blago sukanje i zvuk kore koja šušne pod prstima.

Sukana pita nije brza hrana. Ona je ritual. I topla poruka svakom za stolom: „Evo, za tebe sam se potrudila.“

Ako želiš, mogu ti i da napišem varijantu sa krompirom, zeljem ili bundevom – kao poseban dodatak ili mini serijal recepata „Ručak iz čaršavčine“.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar