MEZE KAO IZ BAJKE Predjela i dekoracije koje osvajaju na prvi pogled - ne koštaju mnogo, ali mirišu na ljubav!
podeli vest:

I dok se pripremaju glavna jela i tradicionalne đakonije, praznična trpeza za Uskrs zaslužuje i posebna predjela – ona koja su jednostavna, ali izgledaju kao umetnost. Bez skupih sastojaka, bez previše komplikacija – samo uz malo mašte, kuvana jaja i sezonske namirnice možete napraviti pravu čaroliju.
1. Gnezda od krompira sa jajima
Hrskava korpica napravljena od rendanog krompira, napunjena kuvanim jajima i mladim listovima spanaća ili rukole – izgleda kao da je upravo stigla iz šume proleća.
Kako se pravi:
Rendani krompir začiniti solju, biberom i malo ulja, staviti u kalupe za mafine i oblikovati gnezda. Peći dok ne porumene. Kada se ohlade, napuniti ih listovima zelene salate i prepolovljenim kuvanim jajima.
2. Jaje u obliku cveta – buket od belanaca
Prelepa ideja: kuvana jaja se zaseku tako da liče na cvet – najčešće lale – dok žumance ostaje kao srce cveta. Uz list peršuna i malo zelenog luka, dobijate buket koji svi prvo žele da slikaju, pa tek onda da probaju.
3. Jaja u obliku cveta – punjena i dekorisana
Jaja presečena na pola i punjena filom od žumanca, senfa i majoneza, raspoređena tako da oblikuju cvetne latice. U sredinu se stavi čeri paradajz, a listovi mogu biti od krastavca ili salate. Ukusno, sveže i – jako dekorativno.
4. Buket od sira i suhomesnatog – najlepši jestivi cvetni aranžman
Zaboravite na obične tanjire sa narescima – ovo je buket koji će svi želeti da fotografišu, a potom i da pojedu! Lale od kačkavalja, kulena i salame, isečene kalupom ili makazama u oblik latica, nanizane na štapiće sa krastavcem kao listovima, izgledaju čarobno.
Kako se pravi:
Sir i suhomesnato iseći u deblje šnite, pa pomoću malih modli za testo u obliku cveta ili lala napraviti oblik latica.
Na štapiće nanižemo redom: krastavac (list), pa "cvet" od sira ili suvog mesa.
Poređati u čašu ili teglicu – što više štapića, to bogatiji aranžman!
Savršeno za sto, ali i kao poklon kada idete u goste za Uskrs – jer cveće uvek raduje, ali ono koje se jede – još više!
5. Meze za svakoga
Velika drvena daska, malo suhomesnatog, nekoliko vrsta sira, masline, voće i povrće – i sve to poređano kako vam volja! Po redovima, po bojama, u savršenom balansu – izgleda kao praznik sam po sebi.
Saveti za slaganje:
Donji deo neka bude od sireva u trouglovima,
Sledi red šargarepe, krastavca, jaja i maslina, itd...
6. Raj za oko i nepce
Zaboravite na klasične tanjire i činije – sve što volite za doručak stavite na jednu veliku dasku! Ova šarena kombinacija je kao prolećni piknik u sopstvenoj trpezariji.
Šta sve možete složiti:
Kuvana jaja (po mogućstvu već ofarbana)
Mini kroasani i mafini
Vafli ili palačinke isečeni na trougliće
Voće: kivi, jagode, borovnice, grožđe, pomorandža
Namazi: krem sir, džem, eurokrem
Sitni kolačići, musli štanglice, keksići
Listići nane ili matičnjaka za svežinu
Rasporedite sve tako da izgleda bogato, veselo i razigrano. Ova daska nije samo ukusna, već i dekoracija sama po sebi – i savršena za lenjo praznično jutro kada želite da svi uzmu šta im prija i uživaju bez strogih pravila.
Poruka za kraj
Uskršnja predjela ne moraju biti ni skupa, ni komplikovana da bi izgledala posebno. Nekad je dovoljno samo kuvano jaje, grančica peršuna i osmeh da biste stvorili nešto zbog čega će vam svi reći: „Kako ti ovo lepo izgleda!“.
Jer Uskrs nije samo bogata trpeza, već trenutak kada delimo pažnju, lepotu i ljubav. A to se, znamo svi, najbolje servira – sa dušom.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar