Slobodno vreme > Gurmanlook

"PODELI RECEPT I NE PITAJ DAL' IMA JOŠ!" Musaka sa belim mesom koju svi traže kad je probaju

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/04/2025 > 07:30

podeli vest:

"PODELI RECEPT I NE PITAJ DAL' IMA JOŠ!" Musaka sa belim mesom koju svi traže kad je probaju
Foto: Freepik.com


Zaboravite na klasičnu musaku. Dam kada vam kažemo imamo bolju varijantu i nema joj ravne! Musaka sa belim mesom je lakša, kremastija i jednako ukusna. Idealna je za porodični ručak, večeru uz kiselo mleko, pa čak i podgrejana sledećeg dana – možda čak i bolja.

Belo meso daje jelu blagu teksturu, krompir sve povezuje, a preliv od pavlake i jaja stvara onu zlatnu koricu kojoj niko ne odoleva.

Freepik.com

📌 Potrebno vam je:

500 g mlevenog pilećeg ili ćurećeg belog mesa

1 glavica crnog luka

700–800 g krompira

2 jaja

200 ml kisele pavlake

100 ml mleka

So, biber, suvi začin, po ukusu

Malo ulja

Priprema:

Krompir oljuštite i isecite na tanke kolutove. Možete ga prethodno kratko blanširati (2–3 minuta u ključaloj vodi) da brže omekša u rerni.

Na malo ulja propržite sitno seckani luk, pa dodajte mleveno belo meso. Dinstajte dok ne promeni boju. Začinite po ukusu.

U pouljenu vatrostalnu posudu ređajte red krompira, red mesa, pa tako dok ne potrošite sve. Završite sa slojem krompira.

Umutite jaja, pavlaku i mleko, pa prelijte preko musake. Ovaj preliv daje onu neodoljivu, rumenu koricu koja puca pod viljuškom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40–45 minuta, dok ne porumeni.

Savet više:

Po želji, u preliv možete dodati malo rendanog kačkavalja ili muškatnog oraščića za dodatnu dubinu ukusa. A kad izvadite iz rerne – sačekajte 10 minuta da se "slegne" pre sečenja.

Ova musaka je pravo jelo utehe: jednostavno, mirisno i tako domaće. Poslužite je sa salatom i uzdahom – jer se ovako sprema sreća na tanjiru.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar