Slobodno vreme > Gurmanlook

PUCKAVAC POGAČA SA KAČKAVALJEM Spolja puckava, iznutra kao duša mekana

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

21/04/2025 > 09:41

podeli vest:

PUCKAVAC POGAČA SA KAČKAVALJEM Spolja puckava, iznutra kao duša mekana
Foto: Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


Dragi moji, danas sa vama delim recept za jednu posebnu pogaču - Puckavac pogaču sa kačkavaljem! Njena korica je neverovatno hrskava, bukvalno puca pod zubima, dok je unutrašnjost mekana i vazdušasta, poput najfinije paučine. Dodatak kačkavalja i pavlake daje joj poseban ukus i sočnost. Probajte ovaj jednostavan, a vrhunski recept i uživajte u svakom zalogaju!

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


Sastojci:
        * 300 ml mleka
        * 20 g kvasca
        * 1 kašičica šećera
        * 500-550 g brašna
        * malo soli
        * 50 ml maslinovog ulja
        * 1 jaje

Za nadev:
        * 50 g rendanog kačkavalja
        * 1 puna kašika kisele pavlake po želji

Za premazivanje:
        * 1 jaje
        * 1 kašičica ulja
        * 50 g rendanog kačkavalja na sitno

Priprema:
Pomešajte malo mlakog mleka, kvasca i šećera. Promešajte, pa kada zapeni dodajte belance i malo brašna. Promešajte. Zatim dodajte ulje, so i ostatak brašna. Umesite mekano testo. Pokrijte i ostavite oko 30 minuta da naraste. Izručite testo na pobrašnjenu površinu. Izradite ga rukama i oblikujte loptu. Podelite na dva jednaka dela.

Izmešajte sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom. Prvu loptu testa razvucite oklagijom na 2 cm debljine, pa prebacite u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite sa sirom. Prekrijte drugom polovinom razvijenog testa.

Ostavite pokriveno da odmori 20 minuta, pa premažite umućenim žumancetom u koje ste dodali kašičicu ulja i mleka. Pospite je
rendanim kačkavaljem. Pecite z zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta, pa smanjite na 180°C i pecite još 20 minuta.

Kako se sprema pogača, pogledate ovde:

Ostavite komentar