Slobodno vreme > Gurmanlook

OBLANDA SA ORASIMA I KARAMELOM Kolač koji mora biti na prazničnom stolu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

18/04/2025 > 17:00

podeli vest:

OBLANDA SA ORASIMA I KARAMELOM Kolač koji mora biti na prazničnom stolu
Foto: Shutterstock


Dok se dom puni bojama, mirisima pečenja i zvukom dece koja brižljivo biraju jaje za tucanje, ne zaboravimo ni na onu slatku završnicu bez koje praznik nije potpun. Oblanda sa orasima i karamelom je upravo takav kolač – skroman na sastojcima, bogat na ukusu, a još bogatiji u emocijama.

Ovaj kolač je čest gost na prazničnim trpezama jer se lako pravi, lepo se seče i dugo ostaje svež, a njegova kombinacija karamele i oraha retko koga ostavlja ravnodušnim.

Shutterstock

🧾 Potrebno:

1 pakovanje oblandi (5 listova)

300 g mlevenih oraha

250 g margarina ili maslaca

200 g šećera

100 ml mleka

1 vanilin šećer

(po želji) 100 g seckanih oraha za dodatnu teksturu

Priprema:

U šerpi karamelizujte šećer i vanilin šećer na tihoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.

Dodajte mleko (pažljivo, može da zapršti!) i mešajte dok se karamel ne otopi.

U tu smesu dodajte margarin, pa mešajte dok se potpuno ne sjedini.

Sklonite sa vatre, dodajte mlevene orahe i dobro promešajte. Po želji, dodajte i malo seckanih oraha za “krckavi” efekat.

Ostavite fil da se kratko prohladi, pa njime filujte četiri lista oblandi (peti ide odozgo, bez fila).

Prekrijte oblandu papirom, stavite neku težu knjigu ili dasku preko i ostavite da prenoći.

Seći na štangle ili rombove – zavisi kako vaša kuća voli.

Savet za Uskrs:

Ovaj kolač možete napraviti i dva-tri dana ranije, jer što duže stoji – to je ukusniji i sočniji. Takođe je praktičan ako očekujete goste, jer se lako služi i lepo izgleda na tanjiru pored vaskršnjih jaja i šarenih kolača.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar