Slobodno vreme > Mozaik

Kada vas sledeći put uhvati ŠTUCAVICA - probajte jedan od OVIH NAČINA da je zaustavite

Štucanje nije samo refleks već i jedna vrsta probavne smetnje. Događa se kada se iziritira lutajući nerv koji povezuje mozak i abdomen

Autor: K1 info/ zenasamja.me

04/02/2023 > 11:40

podeli vest:

Kada vas sledeći put uhvati ŠTUCAVICA - probajte jedan od OVIH NAČINA da je zaustavite
Foto: Pixabay.com


Štucavicu može da izazove prejedanje, začinjena hrana, ili ako jedete brzo i ne žvaćete dovoljno dugo. Bilo kako bilo, radi se o iritantnoj pojavi kojoj treba znati kako stati na kraj.

Kada sledeći put budete počeli da štucate, zaustavite je jednim od ovih pet načina koje preporučujemo.

Začepite uši

Baš kao dete kada se ljuti, prstima začepite uši tako da se u ušnoj šupljini napravi vakuum. U ušima se takođe nalaze završeci nerava, a prsti će ih stimulisati. Međutim,  ne "kopajte" preduboko kako ne biste oštetili bubnu opnu.

Pijte vodu

Polako i u velikim gutljajima popijte čašu vode. Gutanje tečnosti nakratko "prekida" kontinuirano štucanje što može da pomogne. Sličan efekt možete da postignete i grgljanjem vode u ustima ili sisanjem leda.

Zadržite dah

Stari trik koji, ako se izvede na pravi način zaista može da zaustavi štucavicu. Zadržite dah, zatvorite usta i prstima začepite nos kao kada skačete u vodu. Sedite mirno i pokušajte da izdržite što duže, piše Fokus.

Golicajte nepce

Vrhom jezika ili štapićem za uši nežno dodirujte nepce u ustima. Osetićete lagano golicanje. Ako volite golicanje potražite asistenta, neka vas prijateljica ili partner onda prstićima nasmeju do suza.

Zasladite život

Dovedite slatki ukus u ustima do maksimuma. Topite kašićicu šećera, ali tako da ga gurnete više prema zadnjem delu jezika koji je zadužen za gorak ukus. Sladak ukus će iziritirati završetke nerava na jeziku i pomoći da štucavica prestane.

 

Ostavite komentar