Da prorade sva čula: RECEPT za domaći LJUTI SOS
Definitivno će da vam probudi sva čula...
27.01.2023
GurmanlookNe samo što je ukusna, ova povrćka je odlična i za zdravlje
podeli vest:
Jedna od omiljenih namirnica u toku leta je svakako paprika. Ima malu kalorijsku vrednost, a bogata je vitaminima i mineralima. Njen poseban ukus čini je poželjnom za veliki broj kuvanih, prženih i pečenih jela. Ma, i sveža je odlična.
Međutim, sigurno ste primetili da u prodavnicama postoje crvene, žute i zelene paprike. Ali koliko vas je primetilo da se njihove cene uvek razlikuju, ponekad čak i u velikoj meri? Razlog nije u različitoj sorti, već je ovde reč u jednoj te istoj - baburi.
Savršene su za punjene paprike ili salatu, ali osnovna razlika kako u ceni tako i u kvalitetu nalazi se u stadijumu zrelosti.
Definitivno će da vam probudi sva čula...
27.01.2023
GurmanlookSlana štrudla može da bude predjelo, glavni obrok ili "slaniš" uz film ili utakmicu
10.01.2023
GurmanlookNaime, zelene su ubrane prve, žute su dobile još malo vremena za dozrevanje, a crvene su potpuno zrele. Zbog toga im se i ukus razlikuje pa se zelene obično svežije, sočnije i blago gorke, dok, dok su crvene dosta slađe u odnosu na ostale.
Razlika u dužini dozrevanja utiče i na nutritivni sastav: crvene su dvostruko bogatije vitaminima od zelenih te imaju skoro devet puta više beta-karotena. Različiti način uzgoja je razlog za različite cene.
Paprika bilo koje vrste sadrži pravo bogatstvo vitamina. Pored velikih količina vitamina A, B i C, koji su važni za jačanje imuniteta, ističu se B1 i B2. Zbog vitamina E se ovo povrće koristi u prevenciji raka.
Od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89%, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.
Kao izuzetno zdrava namirnica takođe se ističe zbog beta karotena, kalijuma, cinka, fosfora, selena, saharoze, glukoze i folne kiseline.
S obzirom na to da ima veoma mali broj kalorija, koristi se u dijetalnoj ishrani, a uz to ubrzava metabolizam. Njeni antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u lečenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme i katarakte.
Kapsaicin sprečava prenos bola od kože do kičmene moždine, što je od velike pomoći u lečenju neuralgija. Vitamin C stimuliše bela krvna zrnca u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema.
Paprika je odlična i kao prirodni afrodizijak, posebno kada je ljuta. Pojačava rad krvotoka, utiče na pozitivno raspoloženje i budi strast kod ljudi. Osim afrodizijačkog dejstva ima stimulativnu moć na kožu glave, te sprečava pojavu ćelavosti.
Zelene paprike za razliku od osalih imaju zantno nižu cenu, jer se najranije beru, žute su nešto skuplje, a crvene, jer je u njihov uzgoj utrošeno najviše rada, vode i ostalih faktora, su po pravilu najskuplje.
Inače, babura se najviše koristi zbog vitamina C koga ima do četiri puta više nego pomorandža.
Ovaj najomiljeniji domaći namaz ili salata, neizostavni je deo jesenje i zimske trpeze
13.02.2023
MozaikPobednička fotografija je delo autorke Anđele Stanković
26.11.2022
SrbijaZa promenu - omiljena srpska zimnica, ali od zelenog paradajza
14.10.2022
GurmanlookKo ne voli ajvar? Samo je pitanje da li više volite od dinastanih ili pečenih paprika? Blagi ili ljuti?
15.09.2022
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar