Slobodno vreme > Mozaik

Da li se osećate USAMLJENO i OTUĐENO? Niste jedini, a EVO KAKO DA SE IZBORITE S TIM

Dok je nekim osobama samoća privlačna, drugima deluje zastašujuće

Izvor: K1info/rts.rs

07/09/2023 > 22:33

podeli vest:

Da li se osećate USAMLJENO i OTUĐENO? Niste jedini, a EVO KAKO DA SE IZBORITE S TIM
Foto: Freepik.com


Uprkos mogućnostima koje nam pružaju digitalne tehnologije i velikom broju svakodnevnih kontakata, usamljenost i otuđenost, kažu stručnjaci, sve je češća pojava.

Dok samoća može biti naš željeni izbor, usamljenost je stanje koje nikome ne prija. Osećanje usamljenosti uglavnom je prolazno, ali može biti i trajno i izrazito neprijatno.

- Usamljenost je problematična jer na taj način ne možemo da se povežemo sa drugim ljudima. Možemo da postanemo depresivni i anksiozni. Dok je samoća sa druge strane dobra jer možemo sebe bolje da upoznamo, da uživamo u samoći i dokolici - rekla je  dr Tatjana Vlašković Jovićević, psihijatar i psihoterapeut i dodala:

- Postoji konceptualna usamljenost, a to je kada negde na posle ne osećate pripadnost, ne postoji kolegijalnost, pa se tu osećate usamljeno. U privatnom životu se ne osećate tako. Postoji i hronična usamljenost ljudi zbog mnogo razloga.

Bez obzira na to da li je osoba ekstrovert ili introvert, ako nema blisku osobu ili je u stanju osuđenosti od sebe same, ako mora da glumi kada je među ljudima, osećaj usamljenosti nadjačaće samu sebe.

- Kada imamo oko sebe te ljude, ali nam nedostaje jedan pravi, autentični odnos gde se osećamo prihvaćeni, shvaćeni, a razgovori smisleni, a ne operativniNeko ko je jako društven, ima kolege, ima posao, može da oseti da mu fali bliskost - istakla je prof. dr Tatjana Manojlović.

Samoća može biti podsticajna i kao takva svima je potrebna.Ona otvara vrata susreta sa samim sobom. A da li ćemo ući u taj dijalog zavisi od toga kako joj pristupamo. 

Ostavite komentar