Slobodno vreme > Mozaik

Zašto je VAŽNO da pustite MALU DECU da CRTAJU? Njihovi crteži nisu samo ŠARENE žvrljotine, već koraci za RAZVOJ LIČNOSTI

Sklonite telefone sa strane, i dajte im običan papir i olovku i osvojiće svet

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

08/12/2023 > 19:20

podeli vest:

Zašto je VAŽNO da pustite MALU DECU da CRTAJU? Njihovi crteži nisu samo ŠARENE žvrljotine, već koraci za RAZVOJ LIČNOSTI
Foto: Freepik.com


Crteži koje deca stvaraju na belom papiru često su više od jednostavnih linija i šarenila boja. Aktivnost crtanja igra ključnu ulogu u razvoju mozga kod mališana, pružajući im niz benefita koji idu izvan estetike. Mozak male dece se razvija kroz umetnički izraz u ranom dobu.

Evo nekoliko razloga zašto je važno da podstičemo našu decu na crtanje kako bi podržali integralni razvoj njihovih mentalnih kapaciteta.

Razvijanje motoričkih veština

Crtanje pomaže deci u razvijanju fine motorike, što uključuje precizne pokrete šaka, prstiju i ručnih zglobova. Ove veštine su ključne za kasnije aktivnosti poput pisanja i obavljanja sitnih zadataka.

Podsticanje kreativnosti

Aktivnost crtanja podstiče dečju maštovitost i kreativnost. Kroz proces stvaranja svojih svetova na papiru, deca uče da razmišljaju van okvira, razvijajući kreativno razmišljanje koje će im koristiti u mnogim aspektima života.

Foto: Freepik.com

 
Unapređenje kognitivnih veština

Crtanjem se podstiču kognitivne funkcije, uključujući pažnju, opažanje i memoriju. Deca koja redovno crtaju često pokazuju poboljšane sposobnosti za rešavanje problema i analitičko razmišljanje.

Izražavanje emocija

Za malu decu koja još uvek nemaju reči da izraze svoja osećanja, crtanje postaje sredstvo izražavanja emocija. Boje, oblici i linije na papiru često su odraz unutrašnjih stanja deteta, pružajući roditeljima i pedagozima uvid u njihov emocionalni svet.

Razvijanje koncentracije

Aktivnost crtanja zahteva fokus i koncentraciju, što pomaže deci da razvijaju svoje sposobnosti za dugotrajno usmeravanje pažnje. Ova veština je od suštinskog značaja za školski uspeh i opšte emocionalno blagostanje.

Povećanje samopouzdanja

Kroz stvaranje i izražavanje svojih misli na papiru, deca izgrađuju osećaj samopouzdanja. Kada vide rezultate svog truda, osećaju se ponosno i sposobno, što podržava pozitivno samopoimanje.

Podsticanje deteta da crta trebalo bi biti sastavni deo njihovog svakodnevnog iskustva. Ne samo da će ove aktivnosti rezultirati prelepim umetničkim delima, već će i duboko uticati na razvoj njihovih kognitivnih, emocionalnih i motoričkih veština. Umetnost crtanja nije samo igra; to je ključan deo procesa odrastanja koji obogaćuje dečji um i podstiče ih da istražuju svet oko sebe.

Ostavite komentar