Slobodno vreme > Mozaik

Koliko sada košta SVADBA U SRBIJI? Da li i to postaje LUKSUZ?

Priprema i organizacija venčanja zahteva mnogo pripreme, vremena, novca, a naravno i živaca

Autor: K1info/Kamatica.com

23/06/2024 > 14:27

podeli vest:

Koliko sada košta SVADBA U SRBIJI? Da li i to postaje LUKSUZ?
Foto: Pexels.com


Posla je mnogo - zakazivanje venčanja, slanje pozivnica, rezervacija sale, odabir muzike, fotografa, dekoracije, kupovanje burmi, venčanice, odela...

To nije ni lako ni brzo uraditi, a uz to treba dobro znati s koliko se para raspolaže i gde ih i kako najpametnije utrošiti. Koliko organizacija svadbe košta zavisi od mnogo toga jer i sadrži mnogo toga: broj zvanica, mesto gde se svadba priprema, grad u kojem održava, ponude hrane i pića, vrste muzike, fotografa... Naravno, bitna je debljina novčanika, a računica je jednostavna - cena po osobi nije ispod 30 evra, pa trošak za restoran može da premaši iznos od više desetina hiljada evra.

To je tek deo troška, ukazuju oni koji se ovim poslom bave jer je, po rečima predsednika Udruženja „Ivent industrija Srbije” Boška Bubanje, za proseečnu svadbu potrebno i do 20.000 evra.

Prosečna svadba nije ispod 20.000 evra

- Cena po osobi u restoranima u Beogradu je oko 50 evra, recimo, u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu oko 40 evra, dok u manjim mestima u Srbiji po osobi treba izbdvojiti od oko 32 evra pa naviše - kaže Bubanja.

- Ukupni troškovi za prosečnu svadbu u Srbiji, a to znači 200 ljudi, kreću se između 18.000 i 20.000 evra. Oko polovine troška odlazi na restran, a ostalo za muziku, dekoraciju, torte, fotografa, video snimanje, venčanicu, odelo, burme, frizera..

Da li bi trošak bio veći ukoliko bi se ovaj posao prepustio nekom drugom, kome je to i delatnost, teško je reći, ali oni koji se bave organizovanjem masovnih događaja kažu da može, ali i ne mora. I u Srbiji je sve više organizatora masovnih događaja, pa, naravno, i venčanja. Takve agencije u mnogim zemljama odavno postoje i i obavljaju sve poslove pripreme venčanja - prostor, muzika, dekoracija, hrana, piće, transferi, hotel...

Foto: Pixabay.com

 

I u Srbiji se angažuju organizatori, ali kad su venčanja u pitanju, po rečima predsednika Udruženja „Ivent industrija Srbije” Boška Bubanje, sporadično. On ukazuje da neke agencija organizuju masovne događaje i nude kompletnu uslugu, ali ima i organizatora koji u svojim objektima mladencima nude mogućnost asistenciju prilikom organizovanja venčanja koju oni mogu, ali i ne moraju da prihvate.

I dok je u inostranstvu angažman organizatora venčanja uobičajen, u Srbiji za sada to još uvek nije uzelo maha, odnosno nema puno onih koji taj posao prepuštaju profesionalcima.

Najčešće se na to odlučuju maldenci koji ne žive u Srbiji i nemaju ni dovoljno vremena a ni kontakata da sve urade sami.

 

Ostavite komentar