TABLICA KUVANJA ZA EKSPRES LONAC Koliko se kuva pasulj, sarma, gulaš i ostala omiljena jela?
podeli vest:

Ko god vodi kuhinju, zna da je vreme zlato. Ručak treba da bude brz, ukusan i da se svi za stolom zadovoljno oblizuju – ali ko još ima vremena da satima dežura pored šporeta? Tu na scenu stupa najbolji prijatelj svake snalažljive domaćice (i domaćina!) – ekspres lonac!
Ovaj čudesni lonac skraćuje vreme kuvanja, čuva mirise (da vam cela kuća ne miriše na kupus tri dana) i omogućava da ručak bude gotov dok vi radite nešto drugo.
Ukoliko đelite da kupite ekspres lonac ali ne znate da odaberete onaj pravi i po vašoj meri, PROČITAJTE OVDE.
Ali, koliko šta treba da se kuva?
Nema brige, tu je tablica kuvanja za ekspres lonac – vodič koji će vam sačuvati i vreme i živce!
ZAŠTO JE DOBRO KUVATI U EKSPRES LONCU?
Jer nam se ne sedi pored šporeta tri sata i meša pasulj dok ne pobeli u očima! Ekspres lonac je kao mala vremenska mašina – ono što bi se krčkalo tri sata, on skuva za pola sata i to tako da je meso mekano, a čorba gusta i ukusna.
Plus, ako do sada niste koristili ekspres lonac, budite sigurni – jednom kad ga probate, pitaćete se kako ste ranije uopšte kuvali!
KOLIKO SE ŠTA KUVA?
🔸 Pasulj – klasik nad klasicima!
Bez ekspres lonca, pasulj se kuva večno – natopi ga, pa prokuvaj, pa menjaj vodu, pa mešaj… I na kraju, ako ne pazite, ili zagori ili ostane tvrd. U ekspres loncu ide ovako:
✅ Potopite pasulj unapred (kao i inače)
✅ Kuvate ga 10 minuta dok proključa
✅ Procedite, nalijete sveže vode i dodate začine
✅ Kuvate još 40 minuta – i gotov ručak!
Bez mešanja, bez zagorevanja, bez nerviranja.
🔸 Sladak kupus – miris detinjstva (ali bez smrada po kući!)
Sladak kupus sa mesom zna da se krčka i po dva sata, ali u ekspres loncu – 35 minuta i gotovo!
✅ Naseckate kupus i meso.
✅ Nalijete 350 ml vode.
✅ Uključite ekspres lonac i pustite da magija proradi.
Ne samo da je brže, nego i kuća ne miriše na kupus do sledeće slave!
🔸 Sarma – kraljica zimskih ručkova
Ko ima vremena da satima krčka sarmu na laganoj vatri? Ako vi nemate, ekspres lonac ima!
✅ Lepo složite sarmice, dodate začine i vodu (250 ml).
✅ Zatvorite lonac i kuvate oko sat vremena.
Kad otvorite, sarma je kao da se krčkala tri sata!
🔸 Gulaš – kec u rukavu za celu nedelju
Gulaš je čudo od jela – jedan dan s pire krompirom, drugi sa testeninom, treći sa palentom – a svi misle da su jeli različita jela!
✅ U ekspres loncu gotov je za 30-40 minuta, plus 5-10 minuta na laganoj vatri dok postavljate sto.
✅ Kremast, bogat, meso se topi – neodoljivo rešenje za brzi ručak!
TABLICA KUVANJA ZA EKSPRES LONAC
Jelo Vreme kuvanja (min) Količina vode (ml)
Pasulj 50 - 1500 ml
Sladak kupus 35 - 350 ml
Sarma 60 - 250 ml
Gulaš juneći 40 - 1000 ml
Piletina 8-10 - 200 ml
Teletina 8-11 - 200 ml
Kokošija supa 15-20 - 1500 ml
Riblja čorba 8-10 - 1500 ml
Zamrznuti grašak 15 - 250 ml
Krompir, šargarepa 6-8 - 250 ml
NE BACAJTE BAKIN KREDENAC Retro nameštaj se ponovo vraća u modu!
Ove godine očekujemo kombinaciju nostalgičnih komada nameštaja i inovativnih dizajnerskih rešenja za vaš dom
14.02.2025
MozaikEKSPRES LONAC JE KUHINJSKI SUPERHEROJ!
Ako ga nemate – nabavite! Ako ga imate – koristite ga još više! Ekspres lonac skraćuje vreme kuvanja, a jela su ukusna, hranljiva i spremna dok vi radite nešto drugo.
Više nema izgovora – ručak može biti gotov brzo, lako i bez stresa!
BONUS VIDEO:
DA LI ĆEMO ĆEVAPE DA ZAMENIMO LARVAMA? Ekipa K1 televizije istražila kako izgleda ishrana insektima u Srbiji!
Iako je u našoj kulturi ovo još tabu tema, u mnogim delovima sveta konzumacija insekata je sasvim normalna
13.02.2025
MozaikKAKO DA SKINETE KAMENAC SA TUŠ KABINE? Napravite sami moćno sredstvo od dva sastojka!
Ako ste umorni od skupih sredstava za čišćenje, onda je vreme da probate nešto domaće
13.02.2025
MozaikVOĆKE KOJE MOŽETE UZGAJATI U STANU Šest vrsta drveća koje daje plodove i u zatvorenom prostoru
Osim što su dekorativne, ove biljke unose svežinu i prirodu u vaš dom, a pritom vam pružaju zdrav i ukusan plod
12.02.2025
MozaikŠALABAJZER, DRAGIČKA, ZJALA... 16 srpskih reči koje stranci ne razumeju
Jedna reč izazvala je raspravu među Srbima
11.02.2025
MozaikAFERA MATEI Nafta, obaveštajni agenti i zašto Tramp uništava najveću organizaciju za širenje američkog uticaja u svetu
Da se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar