Slobodno vreme > Mozaik

TABLICA KUVANJA ZA EKSPRES LONAC Koliko se kuva pasulj, sarma, gulaš i ostala omiljena jela?

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/02/2025 > 16:30

podeli vest:

TABLICA KUVANJA ZA EKSPRES LONAC Koliko se kuva pasulj, sarma, gulaš i ostala omiljena jela?
Foto: Shutterstock


Ko god vodi kuhinju, zna da je vreme zlato. Ručak treba da bude brz, ukusan i da se svi za stolom zadovoljno oblizuju – ali ko još ima vremena da satima dežura pored šporeta? Tu na scenu stupa najbolji prijatelj svake snalažljive domaćice (i domaćina!) – ekspres lonac!

Ovaj čudesni lonac skraćuje vreme kuvanja, čuva mirise (da vam cela kuća ne miriše na kupus tri dana) i omogućava da ručak bude gotov dok vi radite nešto drugo.

Ukoliko đelite da kupite ekspres lonac ali ne znate da odaberete onaj pravi i po vašoj meri, PROČITAJTE OVDE.

Shutterstock

Ali, koliko šta treba da se kuva?

Nema brige, tu je tablica kuvanja za ekspres lonac – vodič koji će vam sačuvati i vreme i živce!

ZAŠTO JE DOBRO KUVATI U EKSPRES LONCU?

Jer nam se ne sedi pored šporeta tri sata i meša pasulj dok ne pobeli u očima! Ekspres lonac je kao mala vremenska mašina – ono što bi se krčkalo tri sata, on skuva za pola sata i to tako da je meso mekano, a čorba gusta i ukusna.

Plus, ako do sada niste koristili ekspres lonac, budite sigurni – jednom kad ga probate, pitaćete se kako ste ranije uopšte kuvali!

KOLIKO SE ŠTA KUVA?

🔸 Pasulj – klasik nad klasicima!
Bez ekspres lonca, pasulj se kuva večno – natopi ga, pa prokuvaj, pa menjaj vodu, pa mešaj… I na kraju, ako ne pazite, ili zagori ili ostane tvrd. U ekspres loncu ide ovako:
✅ Potopite pasulj unapred (kao i inače)
✅ Kuvate ga 10 minuta dok proključa
✅ Procedite, nalijete sveže vode i dodate začine
✅ Kuvate još 40 minuta – i gotov ručak!

Bez mešanja, bez zagorevanja, bez nerviranja.

Shutterstock

🔸 Sladak kupus – miris detinjstva (ali bez smrada po kući!)
Sladak kupus sa mesom zna da se krčka i po dva sata, ali u ekspres loncu – 35 minuta i gotovo!
✅ Naseckate kupus i meso.
✅ Nalijete 350 ml vode.
✅ Uključite ekspres lonac i pustite da magija proradi.

Ne samo da je brže, nego i kuća ne miriše na kupus do sledeće slave!

Youtube PrintScreen/ Najbolji domaći recepti

🔸 Sarma – kraljica zimskih ručkova
Ko ima vremena da satima krčka sarmu na laganoj vatri? Ako vi nemate, ekspres lonac ima!
✅ Lepo složite sarmice, dodate začine i vodu (250 ml).
✅ Zatvorite lonac i kuvate oko sat vremena.

Freepik.com

Kad otvorite, sarma je kao da se krčkala tri sata!

🔸 Gulaš – kec u rukavu za celu nedelju
Gulaš je čudo od jela – jedan dan s pire krompirom, drugi sa testeninom, treći sa palentom – a svi misle da su jeli različita jela!
✅ U ekspres loncu gotov je za 30-40 minuta, plus 5-10 minuta na laganoj vatri dok postavljate sto.
✅ Kremast, bogat, meso se topi – neodoljivo rešenje za brzi ručak!

Freepik.com

TABLICA KUVANJA ZA EKSPRES LONAC

Jelo                              Vreme kuvanja (min)                  Količina vode (ml)

Pasulj                            50 - 1500 ml

Sladak kupus                35 - 350 ml

Sarma                           60 - 250 ml

Gulaš juneći                  40 - 1000 ml 

Piletina                         8-10 - 200 ml

Teletina                         8-11 - 200 ml

Kokošija supa             15-20 - 1500 ml

Riblja čorba                   8-10 - 1500 ml

Zamrznuti grašak        15 - 250 ml

Krompir, šargarepa       6-8 - 250 ml

EKSPRES LONAC JE KUHINJSKI SUPERHEROJ!

Ako ga nemate – nabavite! Ako ga imate – koristite ga još više! Ekspres lonac skraćuje vreme kuvanja, a jela su ukusna, hranljiva i spremna dok vi radite nešto drugo.

Više nema izgovora – ručak može biti gotov brzo, lako i bez stresa!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar