Slobodno vreme > Mozaik

JAJA NE TREBA PRATI VODOM – I evo zašto to može da napravi problem

Izvor: K1info

25/03/2025 > 16:30

podeli vest:

JAJA NE TREBA PRATI VODOM – I evo zašto to može da napravi problem
Foto: Freepik.com


Koliko puta ste, iz najbolje namere i brige za higijenu, oprali jaja pod mlazom vode čim ih donesete iz prodavnice? Deluje logično – spoljašnja ljuska deluje prljavo, pa zašto ih ne bismo oprali, zar ne?

Ipak, prema rečima stručnjaka za ishranu, upravo to može da izazove suprotan efekat – i dovede do ozbiljnih bakterijskih infekcija.

Freepik.com

Šta se zapravo dešava kad operemo jaje?

Na ljusci jajeta prirodno postoji zaštitni sloj, poznat kao kutikula. Taj sloj štiti unutrašnjost jajeta od prodora bakterija, naročito salmeleone, koja je najčešći uzročnik trovanja hranom. Kada operete jaje vodom, pogotovo toplom, vi zapravo skidate tu zaštitu – i time otvarate put bakterijama da uđu unutra.

Voda dodatno može "pogurati" bakterije kroz mikroskopske pore u ljusci, naročito ako je jaje napuklo ili je voda previše jaka.

A zar ne treba sve da bude čisto?

Ironično, baš pokušajem da „očistimo“ jaje pre pripreme – možemo da ga učinimo opasnijim. Pranje jaja pod mlazom vode ne samo da nije korisno, već može biti rizično, naročito ako se odmah ne termički obradi.

Zato mnoge zemlje, uključujući i Srbiju, ne preporučuju pranje sirovih jaja pre upotrebe. Dovoljno je oprati ruke nakon rukovanja jajima i obavezno očistiti površine na kojima su stajala.

Freepik.com

Kada je ipak pranje dozvoljeno?

Ukoliko jaje zaista jeste vidno prljavo – možete ga blago obrisati suvom ili vlažnom papirnom maramicom neposredno pre upotrebe, ali nikako ga ne perite ranije i ostavljajte tako čisto da stoji. Time gubi prirodnu zaštitu i postaje podložnije kvarenju.

Da rezimiramo

U kuhinji, ponekad ono što deluje „logično“ nije i najbolje. Sledeći put kada poželite da operete jaje pre kuvanja – radije operite ruke, a jaje ostavite kako jeste. Priroda je već stavila zaštitu tamo gde treba.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar