NAPRAVITE SAVRŠENE RIBLJE PLJESKAVICE Ukusno, zdravo i jednostavno!
Ove pljeskavice su savršene za post, ručak ili laganu večeru
05.12.2024
Posna jelaUživajte u svakom zalogaju ovog jednostavnog i ukusnog recepta
podeli vest:
Post je idealno vreme za isprobavanje tradicionalnih, a jednostavnih recepata koji su ukusni i hranljivi. Posna pita sa krompirom i prazilukom jedan je od omiljenih izbora, jer je lagana, lako se sprema i odlična za porodične ručkove. U nastavku donosimo recept korak po korak za savršenu posnu pitu koja će oduševiti sve za stolom.
Foto: Freepik.com
Sastojci:
Za jednu pitu biće vam potrebno:
500 g tankih kora za pitu
4 srednja krompira
2-3 stabljike praziluka
100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
So i biber po ukusu
1 kašičica aleve paprike (opciono)
Malo mineralne vode za premazivanje
Priprema:
1. Priprema fila:
Krompir oljuštite i izrendajte na krupno rende. Dobro ga iscedite rukama kako biste uklonili višak vode.
Praziluk očistite i sitno naseckajte. U šerpi zagrejte ulje i kratko propržite praziluk dok ne omekša. Dodajte izrendani krompir, posolite, pobiberite i po želji dodajte alevu papriku. Fil propržite nekoliko minuta da se sastojci povežu i ostavite da se prohladi.
Posna pita sa krompirom i prazilukom je pravo zadovoljstvo koje će zadovoljiti sve ukuse. Bilo da je poslužite kao glavno jelo ili prilog, ova pita je idealna za dane posta, ali i za sve ljubitelje domaćih specijaliteta. Uživajte u svakom zalogaju ovog jednostavnog i ukusnog recepta!
2. Sastavljanje pite:
Pripremite kore za pitu i fil.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je tankim slojem ulja i prekrijte drugom korom. Na donji deo kore stavite nekoliko kašika fila, pa pažljivo uvijte u rolat. Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore.
3. Ređanje u pleh:
Pleh premažite uljem i ređajte rolate u obliku puža ili ih poređajte jedan do drugog, u zavisnosti od željenog izgleda pite. Premažite ih uljem i prelijte s malo mineralne vode kako bi pita bila hrskava, ali i sočna.
Ove pljeskavice su savršene za post, ručak ili laganu večeru
05.12.2024
Posna jelaUz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti sarme koje će oduševiti celu porodicu
04.12.2024
Posna jela4. Pečenje:
Rernu zagrejte na 200°C. Pecite pitu 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Saveti za savršenu pitu:
Kore: Koristite sveže tanke kore kako bi pita bila mekana i ukusna.
Začini: Prilagodite začine svom ukusu. Ljubitelji ljutog mogu dodati malo čili paprike u fil.
Dodatni slojevi: Ako želite bogatiji ukus, između slojeva možete posuti malo susama ili lana.
BONUS VIDEO:
Tikvice su bogate vlaknima i vitaminima, što ih čini odličnim izborom za sve koji vode računa o zdravlju
03.12.2024
Posna jelaPogodan je i za vegetarijance, one koji poste ali i za sve one koji žele ukusan i zdrav obrok
02.12.2024
Posna jelaPriprema je jednostavna, a rezultat je obrok koji će oduševiti celu porodicu
29.11.2024
Posna jelaPosne sarmice sa zeljem i mlevenom ribom su savršen izbor
28.11.2024
Posna jela
Ostavite komentar