Slobodno vreme > Posna jela

SARMICE SA ZELJEM I MLEVENOM RIBOM: Recept koji ćete obožavati ove zime

Posne sarmice sa zeljem i mlevenom ribom su savršen izbor

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/11/2024 > 07:24

podeli vest:

SARMICE SA ZELJEM I MLEVENOM RIBOM: Recept koji ćete obožavati ove zime
Foto: Freepik.com


Sarme su omiljeno jelo u mnogim domaćinstvima, a tokom posta često tražimo posne verzije ovog specijaliteta. Posne sarmice sa zeljem i mlevenom ribom su savršen izbor – kombinacija zdravog, laganog i hranljivog obroka.

Evo recepta koji će oduševiti vašu porodicu i goste.

Sastojci:

1 glavica kiselog zelja (srednje veličine)
500 g mlevene ribe (oslić, bakalar ili neka druga bela riba)
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
2 čena belog luka (sitno iseckana)
100 g pirinča
1 šargarepa (narendana)
1 kašika mlevene paprike
2-3 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
500 ml paradajz soka
200 ml vode ili ribljeg bujona
Lovorov list (po želji)

Priprema:
1. Priprema zelja:

Od glavice kiselog zelja odvojite listove i pažljivo im uklonite zadebljane delove kako bi se lakše uvijali.
Ako je zelje previše kiselo, isperite ga u hladnoj vodi.

Kako se melje meso od ribe:

Priprema ribe:

Koristite filete bele ribe poput oslića, bakalara ili soma. Fileti treba da budu bez kostiju i kože.
Dobro isperite ribu pod mlazom hladne vode i osušite je papirnim ubrusom.

Mlevenje:

Ručni način: Ako nemate mašinu za mlevenje mesa, sitno naseckajte ribu nožem dok ne postane kašasta masa.
Mašina za mlevenje mesa: Koristite sitnu rešetku za mlevenje i meljite ribu dva puta kako biste dobili glatku teksturu.
Blender ili secko: Stavite komade ribe u blender ili secko i meljite kratkim impulsima dok ne dobijete željenu konzistenciju. Pazite da ne preblendate, jer masa može postati previše kašasta.

Saveti za mlevenje:

Dodajte prstohvat soli u ribu pre mlevenja kako bi masa bila čvršća.
Ako je riba vodenasta, lagano je pritisnite papirnim ubrusom da uklonite višak tečnosti pre mlevenja.

Priprema fila:

Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte narendanu šargarepu i mlevenu ribu, pa dinstajte nekoliko minuta.
Dodajte oprani pirinač, mlevenu papriku, so i biber po ukusu. Sve dobro izmešajte i dinstajte još par minuta da se sastojci sjedine.

2. Formiranje sarmica:

Na svaki list zelja stavite kašiku fila, preklopite strane i uvijte sarmicu.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav fil.

3. Sklapanje u šerpi:

Na dno šerpe stavite nekoliko listova zelja da sarme ne bi zagorele.
Poređajte sarmice u šerpu, sloj po sloj. Po želji, između slojeva stavite lovorov list za dodatnu aromu.
Prelijte paradajz sokom pomešanim sa vodom ili ribljim bujonom.

4. Kuvanje:

Kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata. Po potrebi dolivajte još tečnosti tokom kuvanja.

Saveti:

Ako volite pikantniji ukus, dodajte malo čili paprike u fil.
Poslužite sarmice uz posni hleb ili krompir pire kao prilog.
Ovo jelo je još ukusnije kada odstoji do sledećeg dana, jer se ukusi bolje prožmu.

Prijatno i uživajte u ovom zdravom i ukusnom obroku tokom posta!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar