Slobodno vreme > Posna jela

SARME SA PEČURKAMA Tradicionalni recept za svaki post i praznik

Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti sarme koje će oduševiti celu porodicu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

04/12/2024 > 07:23

podeli vest:

SARME SA PEČURKAMA Tradicionalni recept za svaki post i praznik
Foto: Freepik.com


Sarme su omiljeno jelo na srpskim trpezama, posebno tokom posta i prazničnih dana. Posne sarme sa pečurkama su savršen izbor za one koji žele ukusno, zasitno, a ujedno i posno jelo. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete pripremiti sarme koje će oduševiti celu porodicu.

Sastojci:

Za pripremu posnih sarmi sa pečurkama potrebno vam je:

1 glavica kiselog kupusa (oko 10–15 listova, u zavisnosti od veličine)
500 g svežih pečuraka (šampinjoni ili vrganji)
1 šoljica pirinča
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 kašike paradajz pirea
So, biber, aleva paprika (po ukusu)
1 lovorov list
Ulje za prženje
Voda ili povrtna supa za kuvanje

Priprema:

1. Priprema listova kupusa:
Odvojite listove kiselog kupusa i isperite ih mlakom vodom kako biste uklonili višak soli. Ako su listovi preveliki, isecite ih na pola i uklonite zadebljani deo.

2. Priprema fila:
Na malo ulja propržite sitno luk i pečurke koje ste prethodno očistili i isekli na sitne komadiće. Pržite dok pečurke ne puste vodu i smesa ne postane kompaktna.

Dodajte pirinač, pa sve zajedno kratko propržite uz stalno mešanje. Umešajte paradajz pire, posolite, pobiberite, i dodajte malo aleve paprike po ukusu. Promešajte i sklonite sa šporeta da se fil blago prohladi.

3. Savijanje sarmi:
Na svaki list kupusa stavite kašiku fila. Preklopite ivice lista sa strane preko fila, a zatim ga urolajte tako da se sarma ne otvori tokom kuvanja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav fil i listove kupusa.

4. Slaganje u šerpu:
Na dno duboke šerpe stavite nekoliko listova kupusa kako se sarme ne bi zalepile. Slažite sarme u šerpu u krug, jednu do druge. Između slojeva možete dodati lovorov list i malo aleve paprike za dodatnu aromu.

5. Kuvanje:
Prelijte sarme vodom ili povrtnom supom tako da budu potpuno prekrivene. Pokrijte tanjirom kako bi sarme ostale na mestu, a zatim stavite poklopac. Kuvajte na tihoj vatri 1,5 do 2 sata. Povremeno proveravajte nivo tečnosti i dolivajte po potrebi.

6. Završni koraci:
Kada su sarme kuvane, ostavite ih da odstoje 10–15 minuta pre služenja. Poslužite ih tople, uz krišku domaćeg hleba ili krompir pire, po želji.

Saveti za dodatni ukus:

Ako želite intenzivniji ukus, u šerpu možete dodati nekoliko zrna bibera ili kašičicu dimljene aleve paprike.
Sarme su još ukusnije sutradan, kada se svi ukusi prožmu, pa ih možete pripremiti unapred.

Posne sarme sa pečurkama su jednostavan način da obogatite vašu trpezu tokom posta, a sigurno će postati omiljeni recept i za druge prilike!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar