Slobodno vreme > Posna jela

GULAŠ SA ŠAMPINJONIMA Savršeno posno jelo za ljubitelje pečuraka

Pogodan je i za vegetarijance, one koji poste ali i za sve one koji žele ukusan i zdrav obrok

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/12/2024 > 07:18

podeli vest:

GULAŠ SA ŠAMPINJONIMA Savršeno posno jelo za ljubitelje pečuraka
Foto: Freepik.com


Ako tražite jelo koje je jednostavno za pripremu, ali bogato ukusom, gulaš sa šampinjonima je pravi izbor. Idealan za hladne dane, ovaj recept spaja mirise domaće kuhinje sa modernim ukusima. Pogodan je i za vegetarijance, one koji poste ali i za sve one koji žele ukusan i zdrav obrok.

Šta vam je potrebno?

Da biste napravili gulaš sa šampinjonima, potrebni su vam sledeći sastojci (za 4 osobe):

500 g šampinjona
2 srednja crna luka
2 čena belog luka
2 kašike ulja ili maslaca
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
200 ml paradajz sosa
500 ml povrtnog bujona ili vode
1 lovorov list
So i biber po ukusu
Peršun za dekoraciju

Priprema korak po korak

Priprema povrća:
Operite šampinjone i isecite ih na tanke kriške. Luk sitno naseckajte, a beli luk izgnječite ili sitno isecite.

Prženje šampinjona i luka:
Na zagrejanom ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šampinjone, pa pržite dok pečurke ne omekšaju i ne puste sok.

Dodavanje brašna i začina:
Pospite smesu kašikom brašna i alevom paprikom, pa kratko propržite da se ukusi sjedine.

Dodavanje tečnosti:
Sipajte paradajz sos i povrtni bujon. Dodajte lovorov list i dobro promešajte. Smanjite vatru i ostavite da se gulaš krčka 15-20 minuta, povremeno mešajući.

Finalni dodaci:
Pred kraj, dodajte so i biber po ukusu. Ako želite još bogatiji ukus, možete dodati malo origana ili majčine dušice.

Serviranje:
Poslužite toplo uz prilog po izboru – pire krompir, testeninu, palentu ili svež hleb. Na kraju, ukrasite svežim peršunom.

Zašto ćete obožavati ovaj recept?

Gulaš sa šampinjonima je jelo koje zadovoljava i najzahtevnije ukuse. Brzo se priprema, ne zahteva skupe sastojke, a može biti prilagođeno različitim dijetetskim potrebama. Idealno je za one koji žele da uživaju u bogatom ukusu domaće kuhinje bez mnogo komplikacija.

Saveti za savršen gulaš

Za dodatni šmek, možete dodati malo kisele pavlake pred serviranje.
Umesto šampinjona, koristite mešavinu divljih pečuraka za intenzivniji ukus.

Napravite ovaj ukusni gulaš i uživajte u obroku koji greje dušu i telo. U hladnim danima, ništa ne prija bolje od tople činije punjene bogatim ukusima domaće kuhinje!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar