Slobodno vreme > Posna jela

PITA KROMPIRUŠA UVIJAČA Tradicionalni recept naših baka ima dušu, ovo vraća u neka lepa vremena

Ukusna pita spaja hrskavu koru i sočan nadev od krompira, čineći je pravim užitkom za sva čula

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/12/2024 > 07:56

podeli vest:

PITA KROMPIRUŠA UVIJAČA Tradicionalni recept naših baka ima dušu, ovo vraća u neka lepa vremena
Foto: Shutterstock


Ako tražite savršen recept za posnu trpezu, tradicionalna pita krompiruša, poznata i kao uvijača, idealan je izbor. Ova jednostavna, ali ukusna pita spaja hrskavu koru i sočan nadev od krompira, čineći je pravim užitkom za sva čula. Bilo da je pripremate za slavu, praznični ručak ili kao svakodnevni obrok tokom posta, krompiruša će uvek biti pogodak. Ova pita nas vraća u vremena kada se hrana spremala s dušom, a naše bake mesile bi pite uz pesmu i šalu...

Freepik.com

Sastojci:

Za ovaj recept potrebni su vam sledeći sastojci:

500 g tankih kora za pitu
700 g krompira
2 glavice crnog luka
100 ml ulja (suncokretovog ili maslinovog)
So i biber po ukusu
Malo mineralne vode za premazivanje

Priprema:

1. Pripremite nadev:

Krompir oljuštite i izrendajte na krupno rende.
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja dok ne postane staklast.
Dodajte rendani krompir luku, začinite solju i biberom po ukusu, i dobro izmešajte. Ostavite nadev da se malo ohladi.

2. Priprema kora:

Na radnu površinu položite jednu koru i premažite je tankim slojem ulja. Preko nje stavite drugu koru i ponovite postupak.
Na ivicu kore nanesite sloj nadeva od krompira.

Pixabay.com

 

3. Uvijanje:

Koru sa nadevom pažljivo uvijajte u rolnu, pazeći da bude čvrsto, ali ne previše zategnuto kako ne bi pukla.
Tako uvijenu rolnu stavite u podmazan pleh, počevši od ivice i slažući u obliku puža. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.

4. Završni dodir:

Kada poređate sve uvijene kore, premažite pitu uljem i poprskajte je mineralnom vodom kako bi bila mekana iznutra, a hrskava spolja.

5. Pečenje:

Stavite pitu u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-žutu boju.

Posluživanje:

Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo prohladi. Isecite je na komade i poslužite uz kiselu salatu ili turšiju. Savršeno se slaže i sa šoljom domaćeg ajvara.

Saveti za savršenu krompirušu:

Birajte tanke kore kako bi pita bila što laganija i hrskavija.
Mineralna voda daje posebnu vazdušastu teksturu – nemojte je izostaviti.
Po želji, možete dodati i malo belog luka u nadev za dodatnu aromu.

Tradicionalna krompiruša uvijača savršen je primer jednostavnosti koja osvaja. Neka vaš sto tokom posta zablista uz ovu ukusnu pitu koja će oduševiti i najzahtevnije ukuse. Uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar