Slobodno vreme > Posna jela

POSNA MUSAKA SA ŠAMPINJONIMA Ukusan recept za prazničnu trpezu

Bilo da je pripremate za porodični ručak ili prazničnu trpezu, garantujemo da će svi uživati

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/12/2024 > 07:19

podeli vest:

POSNA MUSAKA SA ŠAMPINJONIMA Ukusan recept za prazničnu trpezu
Foto: Freepik.com


Posna musaka sa šampinjonima savršen je izbor za sve koji tokom posta žele da uživaju u bogatom i aromatičnom jelu. Ovaj recept kombinuje jednostavne sastojke i lakoću pripreme, a rezultat je ukusno jelo koje će oduševiti sve za stolom.

Sastojci:

500 g šampinjona
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
200 ml paradajz soka
3 kašike ulja
So i biber po ukusu
Prstohvat sušenog peršuna
Malo muskatnog oraščića (po želji)

Priprema:

1. Priprema povrća:

Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove.
Šampinjone operite i isecite na listiće.
Crni i beli luk sitno iseckajte, a šargarepu narendajte.

2. Dinstanje šampinjona:

U većem tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte narendanu šargarepu i beli luk, pa dinstajte još 2-3 minuta.
Ubacite šampinjone, posolite i pobiberite, a zatim dinstajte dok ne ispuste vodu i omekšaju.
Na kraju dodajte paradajz sok i dinstajte još 5 minuta kako bi se ukusi sjedinili.

3. Slaganje musake:

Nauljite tepsiju i složite prvi red krompira.
Preko krompira rasporedite deo smese od šampinjona, a zatim ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem krompira.

4. Pečenje:

Prelijte musaku s malo vode (ili dodatnog paradajz soka) kako bi ostala sočna.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
Zatim skinite foliju i pecite još 15 minuta dok krompir ne dobije zlatnu boju.

Saveti za savršenu musaku:

Dodaci: Ako želite bogatiji ukus, u smesu od šampinjona možete dodati seckani spanać ili praziluk.
Začini: Eksperimentišite sa začinima poput origana, bosiljka ili majčine dušice za dodatnu aromu.
Služite: Posnu musaku možete poslužiti uz salatu od svežeg kupusa ili kiselih krastavaca.

Ova posna musaka sa šampinjonima odličan je primer kako jednostavni sastojci mogu stvoriti vrhunski gastronomski užitak. Bilo da je pripremate za porodični ručak ili prazničnu trpezu, garantujemo da će svi uživati u njenom bogatom ukusu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar